Z nově zvolených nezávislých senátorů má o členství v klubu zatím jasno Bek

Z nově zvolených nezávislých senátorů se zatím o členství v senátním klubu rozhodl rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek. O změně klubu uvažuje i loni zvolená lékařka Alena Dernerová (Severočeši.cz). Oba zřejmě posílí klub Starostů a nezávislých. Ostatní nezařazené senátory čeká ještě jednání s frakcemi v horní komoře. Rozhodnutí předpokládají většinou do týdne.

Alena Dernerová dosud působila v horní komoře jako nezařazená. České televizi potvrdila, že její dohoda se STAN vznikla už před volbami. „Není to žádná účelovka,“ poznamenala. Bek rovněž potvrdil, že měl dohodu se STAN už dříve, konkrétně od května. 

Nejsilnější klub v Senátu podle zvyku nominuje kandidáta na předsedu horní komory. Mezi nejpočetnější formace zatím patří ODS, STAN a KDU-ČSL. Strany proto nyní jednají s novými senátory, kteří byli zvoleni jako nezávislí.

Faktor by mohl posílit klub ODS

„Ještě jsem se nerozhodl, je na to čas, zatím číhám,“ řekl k svému budoucímu zařazení v Senátu Ladislav Faktor, který byl zvolen jako nezávislý kandidát v Českých Budějovicích. Uvedl, že za sebou má telefonát s občanskými demokraty Jaroslavem Kuberou a Tomášem Jirsou, další jednání chystá během příštích dnů.

  • STAN: 18 senátorů
  • ODS: 16 senátorů
  • KDU-ČSL: 15 senátorů
  • ČSSD: 13 senátorů
  • ANO:  7 senátorů
  • Klub pro liberální demokracii – Senátor 21: 6 senátorů
  • Nezařazení:
    Jiří Cienciala (Občané spolu – Nezávislí)
    Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz)
    Ivo Valenta (nestraník za SsČR)
    Ladislav Faktor (nezávislý) – nový senátor  
    Pavel Fischer (nezávislý) – nový senátor
    Jitka Chalánková (nezávislá) – nová senátorka

Rozhodnuta zatím není ani senátorka za Prostějovsko Jitka Chalánková. Bývalá poslankyně TOP 09 šla do voleb jako nezávislá. Setkání se zástupci klubů má naplánovaná během tohoto týdne.

Podle kuloárových informací by se Faktor nejspíše mohl stát členem klubu ODS, stejně tak i Chalánková nebo dosavadní nezařazený senátor Ivo Valenta, zvolený za Soukromníky. S Valentou v Senátu i se Soukromníky ve volbách ODS spolupracovala. ODS by toto posílení zajistilo pozici nejsilnější frakce s právem nominovat předsedu horní komory. 

Drahoš chce mít jasno do konce týdne

„Jednání dnes začnou. Domlouvám si schůzku se stranami, které mě podpořily,“ řekl v pondělí bývalý šéf Akademie věd a neúspěšný kandidát na prezidenta Jiří Drahoš, který vyhrál už v prvním kole voleb v Praze 4. Do Senátu ho nominovalo hnutí STAN, měl také podporu KDU-ČSL, Strany zelených a TOP 09. „Rád bych ty věci vyřešil do konce týdne,“ dodal.

Také další z prezidentských kandidátů Marek Hilšer začal v pondělí s jednáním. O spolupráci bude mluvit s kluby STAN, Senátor 21 a KDU-ČSL, schůzky má naplánované do středy. „Do konce týdne bych se měl rozhodnout, co a jak. Nechci nikoho napínat, ale potřebuju se s těmi lidmi pobavit, co chtějí a co já budu požadovat,“ řekl. Rozhodovat se bude zejména na základě programové blízkosti.

Fischer by mohl zamířit k lidovcům

„Mám dnes a zítra schůzky. Zatím žádné novinky,“ sdělil v pondělí bývalý diplomat Pavel Fischer, který se po neúspěchu v prezidentské volbě stal senátorem za Prahu 12. V senátních kuloárech se spekuluje o tom, že by zamířil patrně do klubu KDU-ČSL.