Nejpočetnějším senátorským klubem se zřejmě stanou Starostové a nezávislí

Hlasy voličů jsou sečteny a třetina nových senátorů zvolena. Hlavní otázkou je nyní to, jak bude vypadat politické rozložení Senátu. Většina kandidátů byla navržena politickými stranami – u nich lze předpokládat, že posílí klub dané strany. U jiných kandidátů ale zůstává členství v konkrétním klubu otázkou. Web ČT24 nabízí předpokládanou podobu nového rozložení sil v horní parlamentní komoře. Sociální demokraté výrazně oslabí, naopak klub ODS čeká posílení.

Výsledky voleb do Senátu jsou již sečteny a voliči už znají senátory svých obvodů. Také politické strany čekaly na výsledky. Jsou pro ně důležitou informací o tom, jaké bude jejich postavení v horní komoře.

Nejvíce oslabí senátorský klub sociálních demokratů. Doposud byl s 23 členy nejpočetnější. Strana však ve volbách neuspěla a ze třinácti obhajovaných mandátů se podařilo znovu uspět jen Petru Víchovi (ČSSD), který zvítězil na Karvinsku. Nově bude v senátorském klubu ČSSD zasedat jen 13 zákonodárců.

Zřejmě nejpočetnějším senátorským klubem se stanou Starostové a nezávislí. Před volbami měli dvanáct členů, po druhém kole stoupne jejich počet na 16. A podle informací České televize se ke klubu připojí i stávající senátorka Alena Dernerová (nestr. za SD-SN), která se do Senátu dostala za politické sdružení Severočeši.cz. Dohromady by tak klub STAN měl mít 17 členů.

Druhým největším klubem bude ten občanskodemokratický. Doposud byl desetičlený a díky volebnímu vítězství v deseti obvodech bude v klubu 16 senátorů. Čtyři z nich svůj mandát obhajovali.

Velikostí ale mohou ještě zamíchat nezařazení, kterých je momentálně sedm, nepočítáme-li senátorku Dernerovou. Ti se mohou přidat k některému z již existujících klubů. Někteří z nich mohou skončit i v klubu KDU-ČSL, který bude po volbách sdružovat minimálně 15 zákonodárců horní komory.

Nejslabšími kluby jsou po volbách klub ANO, který má 7 senátorů. Ještě o jeden mandát méně má po volbách Klub pro liberální demokracii – Senátor 21.