Výroky exposlance Volného o ivermektinu bude řešit Nejvyšší soud

Případem bývalého poslance Lubomíra Volného odsouzeného za šíření poplašné zprávy se bude zabývat Nejvyšší soud. Volný, který tvrdí, že je nevinný, k němu podal dovolání proti dvouleté podmínce, již dostal za výroky o léku ivermektin. České televizi to potvrdila Iva Kaňáková z Obvodního soudu pro Prahu 7, který v kauze rozhodoval jako první instance. Volný tvrdil, že kvůli diskriminační kampani proti ivermektinu mohou zemřít lidé.

„Dovolání podal magistr Lubomír Volný,“ uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 7 Iva Kaňáková.

Volný se brání proti dvouleté podmínce, kterou mu obvodní soud uložil loni v prosinci. Obžaloba ho vinila z toho, že v březnu 2021 na sociálních sítích napsal, že se chystá spiknutí, jehož cílem je znevěrohodnění ivermektinu a budou při něm zabiti lidé. Ivermektin, který se obvykle používá jako antiparazitikum, ale v Česku není registrovaný, propagoval Volný k léčbě covidu-19.

„Podle mých informací se připravuje plán na diskreditaci ivermektinu pomocí úmrtí (tedy vraždy) několika pacientů, kteří jej budou užívat,“ prohlásil tehdy Volný.

Exposlanec se proti verdiktu odvolal, Městský soud v Praze ale podmíněný trest v květnu potvrdil. „Obžalovanému nepochybně muselo být jasné, že to, že by lékaři měli vraždit pacienty, není pravdivá informace. Řečeno velmi lehce,“ řekl tehdy předseda odvolacího senátu Jaroslav Cihlář. Volný vinu odmítl s tím, že je přesvědčený o pravdivosti své informace.

Policie zkoumala i Volného výroky k válce na Ukrajině

Volný se dostal do sněmovny za SPD, později stranu opustil a vystupoval jako nezařazený poslanec. Policie požádala o jeho vydání, poslanci ale o žádosti nerozhodli až do konce tehdejšího volebního období. V nových volbách Volný místo v Poslanecké sněmovně neobhájil, a přišel tak o imunitu.

Policie zkoumala také Volného výroky ohledně ruské invaze na Ukrajinu, které také sdílel na sociálních sítích. Mimo jiné v nich obdivoval ruského vůdce Vladimira Putina a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského označil za masového vraha. Policisté případ odložili, vyjádření podle nich nebyla trestná.