Volný se ve sněmovně popral s kolegy, rezignovat odmítá

Studio ČT24: Roztržka v Poslanecké sněmovně (zdroj: ČT24)

Vystoupení nezařazeného poslance Lubomíra Volného vyústilo při čtvrtečním jednání sněmovny o prodloužení nouzového stavu ve fyzickou potyčku s dalšími poslanci. Nastala poté, co osočil předsedajícího Tomáše Hanzela (ČSSD) a ten mu vypnul mikrofon. Volný kvůli incidentu rezignovat nechce. Řekl, že se cítí ještě více povolán k zastupování názoru lidí, kteří nesouhlasí s vládní reakcí na současnou situaci. Uvedl také, že fyzicky napaden byl on, byť je ze záběru jasné, že šarvátku vyvolal. Incident bude posuzovat mandátový a imunitní výbor. Ten se zřejmě bude zabývat i tím, že Volný a další nezařazený poslanec Marian Bojko odmítli ve sněmovně nosit roušky.

Volný a jeho kolega Marian Bojko ve sněmovně vystupují bez roušky. Hanzel za to nejprve kritizoval Bojka a vzkázal mu, že by se měl stydět. Volný se potom Bojka zastal a ostře se opřel do Hanzela od řečnického pultíku.

Poté co Hanzel vypnul Volnému mikrofon, přišel nezařazený poslanec mluvit přímo na místo předsedajícího, což je v rozporu s jednacím řádem. Násilím se snažil dostat k mikrofonu, Hanzel se ho snažil odstrčit, pak mu přišli pomoci další sociálnědemokratičtí poslanci, mezi prvními Jan Chvojka a Ondřej Veselý. Po kratší strkanici Volný místo v doprovodu opustil.  

Možným porušením hygienických opatření ze strany Bojka a Volného se zabývá policie. Po vyhodnocení věc předá do správního řízení, uvedla na Twitteru.

Volný bude čelit disciplinárnímu řízení

Volný kvůli incidentu rezignovat na poslanecký mandát nehodlá. „Já jsem dostal za pár minut spoustu povzbudivých zpráv, SMS, na internetu i na Twitteru, od lidí, kteří mě podporují a žádají mě, abych v boji pokračoval, takže já určitě pokračovat budu,“ řekl.

Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) Volného vykázal do konce jednacího dne ze sálu. Uvedl, že bude následovat disciplinární řízení u mandátového a imunitního výboru. Volného jednání podle Veselého překročilo veškeré meze. „Někdo takový by poslanecký mandát vůbec vykonávat neměl,“ řekl.

Kvůli chování Volného zasedne mandátový a imunitní výbor v úterý ráno. „Doufám, že disciplinární řízení dopadne v maximální možné míře. Není to žádná sláva, může dostat pokutu až do výše jednoho poslaneckého platu,“ vysvětlil Vondráček. Pak je podle něj otázka, zda nebyl spáchán i nějaký trestný čin vzhledem k tomu, že došlo k fyzickému napadání ve veřejném prostoru. 

Události, komentáře: Potyčka ve sněmovně (zdroj: ČT24)

Vondráček je přesvědčen o tom, že nenošení roušek, které mají pomoci proti šíření epidemie koronaviru, není politický projev v souvislosti s výkonem mandátu, který je chráněn ústavou. „Tohle je spíš občanská neposlušnost a zjevné porušení vládního opatření,“ uvedl.

Volný a Bojko podle něj přestupek spáchali. Roušku neměli nasazenou ani v kuloárch, ani v dalších běžných prostorech dolní komory. Na případ se podle něj nedá ani vztahovat pravidlo o nenošení roušky na pracovišti, protože poslanci nedodrželi rozestup dvou metrů.

Ostrá kritika

Jednání Volného odsoudil také premiér Andrej Babiš (ANO). „To, jak se zachoval poslanec Lubomír Volný, je totálně nevhodné a hloupé. Kdybych to měl komentovat, napadaly by mě jen výrazy, které nejdou publikovat. Nic takového rozhodně nepatří na půdu sněmovny. Jen celé společnosti dokazuje, že není schopný normální a slušné diskuse,“ uvedl.

„Myslím, že jsme se dostali na úroveň zemí, na kterou jsme se dostat nechtěli, zejména na východ od nás,“ řekl dlouholetý poslanec ODS Marek Benda. „Tohle bylo podle mého názoru za čarou. Svědčí to o nějaké hluboké frustraci ve společnosti. Myslím, že poslanci by si měli uvědomovat, že jsou tady zvoleni proto, aby se nějakým způsobem chovali,“ doplnil.

K incidentu se vyjádřil také předseda ODS Petr Fiala. „Je mi smutno, že se něco takového v Poslanecké sněmovně mohlo stát. Všichni musíme respektovat pravidla i své politické soupeře, cokoli jiného oslabuje demokracii a ničí politickou kulturu,“ napsal na Twitteru.

„Poslanec Volný je magor, jeho chování nemá co dělat v kulturní společnosti a už vůbec ne ve Sněmovně! Člověk, který si nevystačí s použitím mozku a rétoriky, nepatří do demokratické diskuse!“ napsal na Twitteru předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Za největší ubohost, kterou v politice zažila, považuje násilí na předsedajícím schůze předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Viděla jsem mnohokrát záběry z parlamentů, kde probíhala rvačka, ale nemyslela si, že to zažiji i jako česká poslankyně,“ napsala na sociální síti.

„Poslanec Volný se dopustil násilí na předsedajícím schůze. To nelze tolerovat, něco takového si nikdo nesmí dovolit. Měl by zasednout mandátový a imunitní výbor a uložit nejpřísnější možný trest,“ uvedl Miroslav Kalousek (TOP 09), který v úterý složil poslanecký mandát.

„Hulvátské chování“

„Idiotské a hulvátské chování poslance Volného je ubohé. Napadení místopředsedy Sněmovny je zcela nepřijatelné, s politickou kulturou to nemá nic společného! Budu požadovat projednání mandátovým a imunitním výborem. Tohle s demokracií nemá nic společného,“ poznamenal na Twitteru lidovecký poslanec Marek Výborný. Místopředseda STAN Petr Gazdík chce jako člen výboru prosazovat nejvyšší možnou pokutu.

„Odsuzuji ubohé jednání poslance Volného při jednání Sněmovny. Nesouhlas s postupem předsedajícího lze vyjádřit různými způsoby, ale projevy agresivity jsou (minimálně) ve Sněmovně nepřijatelné,“ uvedl místopředseda Pirátů Radek Holomčík.