Výrobce léku na astma omezuje dodávky do Česka. Resort jedná s konkurencí

Události: Výrobce léku Ventolin omezuje dodávky do ČR (zdroj: ČT24)

Výrobce léku Ventolin omezuje dodávky do Česka, důvodem je podle farmaceutické firmy vysoká poptávka. Náměstek ministra zdravotnictví ČT potvrdil, že jde o stejného výrobce, který požadoval až čtyřnásobné navýšení ceny přípravku výměnou za to, že dodávky zachová. Resort na podmínku nepřistoupil. Léčivo pomáhá hlavně alergikům nebo lidem s astmatem.

V Česku se s astmatem léčí asi sedm set tisíc lidí. „Z astmatu se stala nemoc, která je pro pacienty běžnou součástí života, ale za cenu, že berou preventivní léčbu. To bohužel vedlo trochu k tomu, že si lidé začali zvykat, že vlastně astma není tak velký problém a mnohdy se stává, že léčbu vysazují,“ uvedl ředitel České iniciativy pro astma Petr Pohunek

Záchvaty nemoci dokáží potlačit úlevové léky, které by se ale neměly užívat dlouhodobě. Navíc teď v lékárnách mohou scházet.

Například v jedné z pražských lékaren běžně za měsíc vydají okolo 250 kusů Ventolinu. V dubnu ale zaregistrovali propad a v květnu už nevydali žádný. Nemají ho na skladě a nelze ani objednat. „Dá se pouze rezervovat, (...) a až přijde na distribuci, tak ho pošlou na lékárny. Ale kdy to bude, momentálně nevíme,“ sdělila vedoucí lékárny Pharmacentrum Budějovická Kateřina Nikodýmová.

Resort vyjednává s dodavateli konkurenčních léčiv

Společnost GSK údajně informovala ministerstvo zdravotnictví o silné globální poptávce po přípravku Ventolin již v únoru 2024. „Nadále s ministerstvem jednáme, ale podrobnosti bohužel sdělovat nemůžeme,“ dodala společnost.

„Zatím nemáme úplně přesné informace o tom, jak to bude v příštích měsících. Nicméně celkové množství, které by mělo být na český trh dodáno v letošním roce, bude o něco nižší,“ konstatoval náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Resort teď vyjednává i s dodavateli konkurenčních léčivých přípravků. Ubezpečuje, že výpadek v lékárnách je dočasný, a že dodávky na léto budou zajištěné.