Vyřizování příspěvku na bydlení zrychlilo, v Praze je však situace dál komplikovaná

Události: Vyřizování příspěvku na bydlení (zdroj: ČT24)

Už druhým rokem roste počet lidí žádajících o příspěvek na bydlení. Loni jim stát vyplatil téměř osmnáct miliard korun. Praxe ukazuje, že se úřadům daří zkracovat lhůty na vyřízení, z více než šedesáti na současných dvaadvacet dní. V hlavním městě je ale situace komplikovanější, v Příbrami se proto otevře detašované pracoviště pro Prahu.

V roce 2022 dokázali úředníci vyřídit do třiceti dnů jen 64 procent žádostí, o rok později to bylo o deset procent více a letos v lednu a únoru se prý daří vyřídit až 91 procent klientů.

„Praha 9 je na tom stále nejhůř, chybí tu asi čtvrtina pracovníků. I když pomáhá Ostrava a celá republika, pobočka nestíhá,“ uvedl ředitel Úřadu práce Daniel Krištof.

I proto se v Příbrami otevře detašované pracoviště pro Prahu. Žádosti si budou úředníci posílat mezi sebou, nikdo z pražských klientů tam jezdit nebude. „V současné době máme spuštěné výběrové řízení, takže do čtrnácti dnů bychom mohli mít nějakých prvních dvacet (pracovníků),“ přiblížila ředitelka krajské pobočky úřadu práce Středočeského kraje Martina Beránková.

V Příbrami bude pomáhat kolegům z Prahy až čtyřicet úředníků. Hlavní prioritou je dál zkracovat lhůty pro výplaty dávek. „Problém je opravdu hlavní město Praha. Myslím, že v krajské pobočce v Příbrami dokážeme pomoci,“ věří hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

„Jsme v průměru na 22 dnech pro celou republiku,“ informoval Krištof.