Příspěvků na bydlení přibývá, dosáhne na ně více lidí a pomohla jednodušší administrativa

Lidé se čím dále častěji obrací na úřady s žádostí o příspěvek na bydlení. Ministerstvo práce a sociálních věcí v červnu vyplatilo 267 370 příspěvků na bydlení, což je o polovinu více než loni ve stejném období. Vzrostla i výše průměrného příspěvku – ze čtyř tisíc na šest. Nárůst zájmu úřad přisuzuje zhoršené ekonomické situaci způsobené ruskou agresí na Ukrajině a také faktu, že na příspěvek nyní dosáhne více lidí.

Příspěvek pobírá od rozvodu s manželem i Kateřina Poláčková. Se svým synem bydlí v pronajatém bytě v Praze. „Příspěvek pobírám od loňského února. A vzpomínám si, že to první zpracování trvalo tři měsíce,“ říká Poláčková. Během doby schvalování musela všechny poplatky za bydlení platit sama, což by dlouhodobě nezvládla. Od státu dostává společně s příspěvkem na dítě okolo čtrnácti tisíc korun. „Dohromady mi to zaplatí celý nájem, pak si doplácím elektřinu a další náklady,“ dodává.

V červnu ministerstvo vyplatilo celkem 267 370 příspěvků na bydlení. To je téměř o devadesát tisíc více oproti loňsku. Počet žádostí se tak vrátil na úroveň, kterou úřady naposledy zaznamenaly v roce 2016 v souvislosti s ekonomickou recesí.

„V posledních dvou letech vidíme nárůst počtu příjemců příspěvku na bydlení. Podobné počty byly před rokem 2023 zaznamenány naposledy v roce 2016,“ řekla mluvčí resortu práce a sociálních věcí Eva Davidová. Vyšší je i celkový objem vyplacených peněz – oproti loňskému červnu téměř dvojnásobně. Zatímco loni ministerstvo vyplatilo přibližně 730 milionů korun, letos už to bylo více než 1,6 miliardy.

Pomáhá jednodušší administrativa

Podle ministerstva se na zájmu o příspěvek odrazila nejen ruská invaze na Ukrajinu a s ní spojený růst cen energií a nájemního bydlení, ale také fakt, že je aktuálně snazší pomoc od státu získat.

„Loni se několikrát zvyšovaly normativy a výrazně se zjednodušila i administrativa. Celkově tak na příspěvek na bydlení díky těmto změnám dosáhlo více lidí a je také jednodušší tuto pomoc získat,“ uvádí Davidová. Normativ je částka, která stanovuje maximální možné náklady na bydlení přiznané pro vyplacení příspěvku.

Meziročně vzrostla i průměrná výše příspěvku, oproti minulému roku je vyšší o dva tisíce korun. Průměrná dávka v červnu jen o něco málo přesáhla šest tisíc korun. Výše příspěvku se vypočítává podle nákladů na bydlení a příjmů žadatele.