Výhrůžný dopis Babišovi před prezidentskými volbami: Policie případ odložila

Policie odložila prověřování výhrůžného dopisu, který obdržel Andrej Babiš (ANO) před druhým kolem prezidentských voleb. Nepodařilo se jí zjistit pachatele. České televizi informaci potvrdila mluvčí středočeských policistů Vlasta Suchánková. Babiš na tiskové konferenci v lednu oznámil, že mu přišel anonymní dopis. V něm se psalo, že pokud vyhraje prezidentské volby, zemře.

Policie Praha venkov-Jih se dopisem zabývala od ledna. Rozsáhlé prověřování ale nyní odložila. „Nepodařilo se zjistit konkrétní osobu,“ uvedla mluvčí Suchánková.

Na tiskové konferenci 24. ledna prezidentský kandidát a předseda hnutí ANO Andrej Babiš oznámil, že ruší svou kontaktní kampaň až do druhého kola voleb. Důvodem byl podle něj anonymní dopis, ve kterém mu někdo vyhrožoval smrtí. „Omlouvám se svým podporovatelům, fanouškům a voličům, ale po událostech posledních dní je chci ochránit a nedávat nikomu záminku na nějaký agresivní a fyzický útok proti nim ani proti mé rodině,“ sdělil.

„Pokud, Andreji, vyhrajete prezidentské volby, vezmu si flintu a vydám se na svůj poslední lov. Toho ‚raka‘ (rakovinu), co v sobě nosím, už stejně nepřemůžu, ale pořád se ještě mohu stát pro své syny hrdinou a svým vnoučatům zajistit lepší budoucnost. Buďto prohrajete, nebo zemřete, anebo odstupte, a tím si zachráníte nejen život, ale i čest,“ četl Babiš z dopisu.

Babiš výhrůžky odsoudil. „Aktuální situace je už opravdu daleko za hranou toho, co jsem schopný pochopit,“ uvedl. Kromě něj se proti dopisu ohradil i protikandidát Petr Pavel a další politici vládních stran. Vyzývali zároveň samotného Babiše, aby vyzval ke zklidnění situace ve společnosti. Vyčítali mu, že vlivem jeho kampaně dosáhl konflikt kritické hladiny.

Další dopis s nábojem

Policie dříve prověřovala i druhý dopis, který byl určený pro Babišovu manželku Moniku Babišovou. Obdržela ho týden před druhým kolem prezidentských voleb. Jednalo se o anonymní dopis, ve kterém kromě urážek byla nábojnice.

Policie oznámila 1. února na sociální síti X (tehdy Twitter), že případ odložila. Podezřelý zemřel. „Případ výhrůžného dopisu s nábojem odeslaný z Brna, který obdržela manželka pana Babiše, jsme na základě výsledků znaleckých zkoumání zajištěných důkazů objasnili. Můžeme také konstatovat, že se nejednalo o ostrý náboj,“ uvedla policie.