V dopise pro Babišovou nebyl podle policie ostrý náboj. Podezřelý z odeslání zásilky je po smrti

Policie na základě znaleckých posudků objasnila případ výhružného dopisu, který před volbami hlavy státu dostala manželka prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO). Na Twitteru policisté oznámili, že věc kvalifikovanou jako nebezpečné vyhrožování odloží, protože podezřelý zemřel. Z jejího vyjádření vyplývá, že zřejmě spáchal sebevraždu.

„Případ výhružného dopisu s nábojem odeslaný z Brna, který obdržela manželka pana Babiše, jsme na základě výsledků znaleckých zkoumání zajištěných důkazů objasnili. Můžeme také konstatovat, že se nejednalo o ostrý náboj,“ uvedla policie. 

K objasnění případu podle ní významně pomohly informace, které získala při prověřování okolností sebevraždy muže v minulých dnech v Brně. Mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb řekl, že dotyčný spáchal sebevraždu v pondělí 23. ledna odpoledne. „Během prověřování okolností sebevraždy muže jsme zjistili některé skutečnosti, které jsme předali kolegům ve středních Čechách, které napomohly k vyřešení toho případu,“ uvedl mluvčí. Doplnil, že další informace s ohledem na pozůstalé uvádět nebude.

Babiš týden před druhým kolem prezidentských voleb svolal tiskovou konferenci. Na ní oznámil, že jeho manželka Monika obdržela dopis s ostrou nábojnicí a anonymním vzkazem plným urážek. Šlo podle něj o zastrašování prezidentského kandidáta a jeho rodiny, které nepatří do svobodné společnosti. Kvůli dalším anonymním hrozbám později zrušil kontaktní kampaň. Babiš oznámil obdržení dopisu v sobotu 21. ledna, v pondělí 23. ledna upřesnil, že byl odeslán z Brna. 

Premiér Petr Fiala (ODS), další politici vládních stran i Babišův protikandidát Petr Pavel vyhrůžky vůči Babišovi a jeho rodině odsoudili. Vyzvali ale současně šéfa ANO a bývalého premiéra, aby změnil podle nich konfrontační a agresivní styl své kampaně. Šéf hnutí ANO v prezidentské volbě neuspěl, vyhrál Pavel, který 9. března nahradí v nejvyšší ústavní funkci Miloše Zemana.