Vyhodit nevidomou z taxíku na ulici je jen přestupek, rozhodli policisté. Podle příbuzných však byla v ohrožení života

UDÁLOSTI: Policie vyhodnotila žižkovský incident jako přestupek (zdroj: ČT24)

Radnice Prahy 3 bude řešit chování řidiče alternativní taxislužby Bolt, který vyhodil ze svého auta nevidomou ženu trpící epilepsií a jejího psa. Policie považuje incident za přestupek, sama se jím tedy zabývat nebude. Rodina vyhozené ženy je z postupu policistů rozčarována, tvrdí, že byla v ohrožení života.

V pondělí zabloudila nevidomá žena na Žižkově – jela si nechat opravit hůl, ale z tramvaje omylem vystoupila na špatné zastávce. Podle Deníku N, který na incident upozornil, se obrátila na recepci jednoho z hotelů, obsluha jí zařídila odvoz domů alternativní taxislužbou.

Řidič ji ale vyhodil z auta, když zjistil, že chce žena vézt i vodicího psa. „Řekla jsem mu, že buď mi zajistí jiný odvoz, nebo že zavolám policii,“ upřesnila sama žena, co řidiče rozčílilo. Jak ji poté doslova vyhodil z auta, natočila svědkyně z okna přilehlého domu.

„Mně se klepaly ruce, já jsem v tu chvíli jenom brečela a nemohla jsem v tu chvíli ani dýchat,“ vylíčila nevidomá žena následky. Českému rozhlasu řekla, že řidič nechtěl psa svézt kvůli obavě, že by mu na sedadle zůstaly chlupy. To ale odmítla Hana Jasenovcová, která vodicí psy cvičí. Podle ní se zvíře umí stlačit pod nohy. „Na sedačky pes vůbec nemusí. Tuto techniku má naučenou. Sedačky budou od chlupů jen mírně vepředu, to se dá jednoduše očistit,“ míní.

Společnost Bolt, pro kterou řidič jezdil, jeho chování kritizovala. Na žižkovský incident se v tallinské centrále firmy ptal premiér Andrej Babiš (ANO), který ji navštívil během své cesty do Estonska. Spoluzakladatel společnosti Martin Villig prohlásil mužovo jednání za nepřijatelné.

„V rámci pravidel lze slušně odmítnout psa do auta, ale rozhodně ne takovým způsobem,“ zdůraznil Villig. Bolt oznámil, že s taxikářem ukončil spolupráci a ženě se omluvil. Žena vyhozená z vozu však upozornila na e-mail, který dostala. Je v něm na jedné straně nabídka na dvacet jízd zdarma, ale na druhé také upozornění, že „řidiči mají ze zákona možnost jízdu se psem odmítnout, tuto možnost mají i pokud se jedná o slepeckého psa“.

Firma to tvrdí, přestože v zákoně o přepravě ve veřejných službách naopak stojí, že vodicího psa „nelze z přepravy vyloučit ani jeho přepravu odmítnout“.

Manažer společnosti pro Českou republiku Jakub Dvořák ujistil, že svoji verzi události vypověděl i řidič, ale soukromě. Veřejně se k incidentu nevyjádří. „Nechce ho veřejně komentovat. Bude to řešit s policií,“ uvedl.

S policií ale řidič nakonec nejspíše mluvit nebude. Ta se již o žižkovský případ zajímala a prohlásila jej za přestupek. Řešit jej tedy budou úředníci, a to na radnici Prahy 3. Rodina vyhozené ženy s tím nesouhasí. Domnívá se, že ji řidič vážně ohrozil. „Vyloženě ji vyhodil na silnici. Měla štěstí, že okolo nejelo auto. Nepřijde mi, že by to byl přestupek, že by to bylo správné vyhodnocení,“ míní sestra nevidomé ženy Pavlína Ličartovská. Rodina proto ještě zvažuje právní kroky.