Řidiči Uberu budou muset splnit podmínky jako taxikáři. Vláda a firma podepsaly memorandum

Zástupci vlády a společnosti Uber podepsali společné memorandum, v němž se společnost zavazuje mimo jiné ke zřízení živnostenského oprávnění. Její řidiči musí splnit podmínky pro běžné taxikáře. ČTK to sdělila pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) memorandum stanoví pravidla, jaká bude Uber v budoucnu dodržovat. „Uber jako zprostředkovatel přepravy musí podnikat podle zákona o silniční dopravě. To znamená, musí mít koncesi, řidiči musí mít oprávnění, musí složit zkoušky,“ řekl Babiš.

Memorandum bylo podepsáno za účasti představitelů Prahy. „Jsem ráda, že se nám po vleklých jednáních podařilo dospět k dohodě,“ uvedla Krnáčová. 

Uber také slíbil, že bude sdílet data s ministerstvem financí, aby měl stát větší přehled o placení daní ze strany řidičů firmy. „Všechny strany se rovněž dohodly na tom, že společnost zavede pro své služby elektronickou evidenci tržeb,“ sdělila mluvčí vlády Barbora Peterová.

V dokumentu se Uber zavázal i k tomu, že upraví svou aplikaci, přes kterou poskytuje služby klientům, aby odpovídala některým zákonným podmínkám pro provozování taxislužby. Firma také slíbila, že bude spolupracovat při nutných legislativních úpravách týkajících se alternativních přepravců, jako je Uber. Magistrát naopak firmě slíbil, že zabezpečí školení řidičů, a to i v případě mimořádně zvýšeného zájmu.

„Jsme odhodláni zde v Praze dát věci do pořádku pro všechny uživatele, jak řidiče, tak cestující,“ uvedl na dotaz ČTK šéf Uberu pro střední a východní Evropu Alexei Stakh. Doplnil, že firma už se změnami začala. Mezi ty již uskutečněné patří například zavedení předem stanovené ceny, což je jeden z bodů obsažených v memorandu.

Memorandum mělo být původně podepsáno do konce března, kvůli jednání o konkrétních bodech memoranda byl podpis odložen.

Za tři měsíce bude další jednání, na kterém se město a vláda plánují podle Krnáčové ujistit, zda Uber své závazky splnil. „Město mezitím bude samozřejmě pokračovat v kontrolách,“ dodala.

Taxislužby protestovaly několika pomalými jízdami Prahou

Memorandum ale podle Sdružení českých taxikářů situaci nenarovnalo. „Memorandum považujeme za pokus vlády vytvořit z části taxislužby jakéhosi kočkopsa, který se vymkne kontrole, zatímco ta zbylá bude přísně regulovaná a kontrolovaná,“ píše sdružení v prohlášení zaslaném ČTK.

Uber v minulosti argumentoval tím, že není taxislužbou, ale že zprostředkovává spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky. Tradiční taxislužby v uplynulých měsících uspořádaly na protest proti Uberu a Taxify několik pomalých jízd Prahou, kterými blokovaly dopravu.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a Krnáčová po několika protestech vyzvali Uber dopisem, aby firma dodržovala zákony, nebo zvážila ukončení služeb v zemi. Taxikáři memorandum v uplynulých týdnech označili za generální pardon Uberu.

Služby Uberu v Praze využívá podle informací firmy 300 tisíc lidí, což znamená nárůst počtu zákazníků za poslední rok o 60 procent. Počet aktivních řidičů se zvýšil o polovinu na dva tisíce lidí. Z toho 90 procent má ještě jiný zdroj příjmu. 

Brífink po jednání vlády v demisi (zdroj: ČT24)