Další protest taxikářů: V centru blokovali tramvaje, pak předstírali závady na magistrále

Taxikáři v pondělí znovu blokovali pražskou magistrálu u hlavního nádraží. Protest zahájili v Lazarské ulici, odkud přejeli k Nuselskému mostu a následně k nádraží. Protest ukončili po 19. hodině. Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana jednoho taxikáře policisté zadrželi kvůli neuposlechnutí policejní výzvy. Taxikáři znovu dávali najevo nespokojenost s přístupem státu k alternativním službám typu Uber.

Když se taxikáři po dvoutýdenní odmlce začali v pondělí opět sjíždět na velké parkoviště před Masarykovým stadionem na Strahově, nebylo ještě jasné, zda, kdy a kam vyrazí na protestní akci proti Uberu a podobným službám. Ty se charakterizují jako spolujízda, ale podle taxikářů jde o jejich přímou konkurenci.

Nakonec po druhé hodině odpoledne odjeli s tím, že míří k Lazarské ulici v centru města – tedy na místo, kde je intenzivní spíše tramvajová než automobilová doprava. Taxikáři tentokrát nejeli v souvislé řadě, ale ve skupinách po třech až pěti vozech.  

„V současné době taxikáři blokují pravý jízdní pruh u hlavního nádraží ve směru na Prahu 7. Řešíme rovněž vozidla v Legerově ulici, kde jsou průjezdné tři ze čtyř jízdních pruhů,“ uvedl okolo 18:00 policejní mluvčí Tomáš Hulan. Protest skončil kolem 19:00. 

Na magistrále taxikáři předstírali závady

Taxikáři pomalou jízdou blokovali nejdříve Lazarskou a její okolí, kde vznikly kolony aut a tramvají. Odtud se přesunuli na magistrálu, kde v okolí křižovatek s ulicí Boženy Němcové předstírali závady na autech. „V této lokalitě je situace již stabilizována. Nicméně vyzýváme řidiče, aby vzhledem k situaci využili náhradních tras a magistrále se vyhnuli,“ řekl Hulan. 

Policisté předvedli na služebnu jednoho taxikáře. Nedaleko Karlova náměstí odmítl respektovat výzvu policistů, kteří mu přikázali, kam má jet. Ve svém voze se před nimi zamkl. „Nakonec vystoupil a byl předveden na služebnu. Jeho vůz stál v křižovatce a na přechodu, proto byl odtažen. Kompletní zprávu o přestupcích ale zatím nemáme,“ dodal mluvčí Hulan.  

Taxikáři dopředu avizovali, že se nechystají komplikovat dopravu v okolí Staroměstského náměstí. „Samozřejmě víme, že tam bude probíhat oslava,“ uvedla místopředsedkyně Asociace koncesionářů v taxislužbě Karolína Venclová. Stejně tak taxikáři již dříve slíbili, že nebudou blokovat například Evropskou ulici.

Účast je tentokrát mnohem menší, než tomu bylo v první polovině února. Tehdy taxikáři vyrazili na tři velké protestní jízdy, při kterých zahustili dopravu na magistrále či na pravém vltavském nábřeží.

Následně sice protesty přerušili, ale když se od ministra dopravy v demisi Dana Ťoka (za ANO) dozvěděli, že se nemohou těšit na rychlou novelu zákona, která by Uber regulovala, rozhodli se pokračovat.

Na předchozí protesty přijížděly i tisíce účastníků, tentokrát jich je o řád méně. Organizátoři dávají nižší účast do souvislosti s počasím.