Proti Uberu demonstrovalo v Praze až 2000 taxikářů. Odpoledne kroužili po magistrále

Události: Protesty taxikářů v Praze (zdroj: ČT24)

V Praze znovu protestovali taxikáři, pomalou jízdou centrem města chtěli dát najevo nesouhlas se službami typu Uber a s nečinností státu. Podle organizátorů dorazilo až 2000 řidičů, podle magistrátu jich bylo asi 1400. Protestující se domáhali schůzky se členy Babišovy vlády, nikdo ale nepřišel. Ministr dopravy v demisi Dan Ťok vzkázal, že novela regulující podobné služby bude hotová do několika týdnů.

Taxikáři oznámili, že chtějí vyjet pomalou jízdou ve dvou kolonách: první jela přes Chotkovy sady, kolem Úřadu vlády a přes Hlávkův most na magistrálu. Druhá sjela ze Strahova na Holečkovu a zamířila přes Zborovskou, Jiráskův most a Resslovu na náměstí I. P. Pavlova, kde rovněž najeli na magistrálu.

Potom jezdili taxikáři zhruba dvě hodiny po magistrále ve smyčce tam a zpátky. Stejný protest navíc chtějí zopakovat i v pátek a parkoviště na Letné mají taxikáři zamluvené i na příští týden.  

Protest proběhl bez větších problémů, někteří řidiči ale na pomalu jedoucí vozy taxi troubili. Policie kvůli bezdůvodně pomalé jízdě dva řidiče taxi zastavila, jeden z nich měl navíc zákaz řízení, policisté ho proto zadrželi.   

Taxikářům vadí zejména to, že za Uber a podobné služby jezdí řidiči bez taxikářské koncese, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Protest taxikářů na pražském Strahově
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Babiš: Pokud mě taxikáři pozvou, rád je vyslechnu

Taxikáři avizovali, že na rozdíl od loňska míří jejich protest nikoli proti magistrátu, ale proti vládě a ministerstvům. Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) se však protest týká právě magistrátu, který se zástupci nespokojených taxikářů jednal, nikoli vlády.

Babiš zdůraznil, že ho nikdo neoslovil – když ho ale taxikáři pozvou, rád je vyslechne. „Mně nikdo nepsal, nikdo mne nikam nepozval. Když mne někdo pozve, tak si je rád vyslechnu,“ uvedl Babiš. Podle něj už je připraven návrh legislativních změn, které srovnají podmínky taxikářů a Uberu.

Naopak ministr dopravy v demisi Dan Ťok (za ANO) se za taxikáři nechystal: „Musím přiznat, že jsme zvažovali, jestli za taxikáři dnes pojedeme, ale k ničemu by to nevedlo. Scházíme se pravidelně zhruba každých 14 dní, a dnešní protest proto považuji za nešťastný. Taxikáři si berou jako rukojmí obyvatele Prahy,“ kritizoval Ťok. 

Protest taxikářů sledovali policisté, strážníci i pražský dopravní podnik, na místě byl i policejní vrtulník. Policie se na protest chystala už několik dní.

Primátorka Krnáčová: Nepovažuji to za vhodnou formu protestu (zdroj: ČT24)

Členy koordinačního týmu policie byli i zástupci města včetně primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Město prý ale mělo pravomoci omezené, protože šlo o řádně nahlášený protest. Podle ní však rozhodně nešlo o šťastně zvolenou formu.

„Když už nepochopí, že v podstatě není možné ze dne na den přijmout legislativu. A když zaspal stát, tak je potřebné být trochu trpělivý. Tak už nerozumím, prostě to naráží na bazálním pochopení a inteligenci jednotlivých aktérů taxi,“ kritizovala pražská primátorka. Podle ní magistrátní živnostenský odbor připravuje další kontroly taxikářů. 

Taxikáři chtějí po ministerstvu zákaz podobných služeb, jako je Uber

Taxikáři po vládě a ministerstvech chtějí, aby zakázaly fungování zmíněných služeb. Podle ministra dopravy v demisi Dana Ťoka (za ANO) však podobné protesty nepomáhají ve snaze se dohodnout. Ministerstvo prý dokončuje návrh legislativních změn, které srovnají podmínky pro taxi a služby typu Uber, uvedl Ťok. 

Připravovaná novela počítá mimo jiné s tím, že by taxikáři mohli stejně jako řidiči Uberu využívat mobilní aplikaci, čímž by se podle ministerstva srovnalo podnikatelské prostředí. Na druhé straně by ale měla zavést odpovědnost pro zprostředkovatele, aby jeho služeb využívali jen licencovaní řidiči. Ze zprostředkování by tak měla být vázaná živnost. 

Ministr dopravy v demisi: Taxikáři si berou jako rukojmí obyvatele Prahy (zdroj: ČT24)

Jenže taxikáři v minulosti uvedli, že podobná deregulace přepravního trhu pro ně není řešením. Požadují zákaz Uberu a dalších podobných služeb. 

Protest podpořili jejich kolegové z dalších krajů. Taxikáři v Ostravě, Brně nebo Olomouci se sice přímo do akce nezapojili, ale na svá auta si vylepili červené čtverečky na znamení solidarity. Někteří z taxikářů pak přijeli přímo do Prahy.

Počátkem loňského října taxikáři blokovali pomalou jízdou provoz v okolí ruzyňského letiště a svou nespokojenost dávali najevo i před budovou pražského magistrátu. Protestovali i v Brně. Další akci plánovanou v hlavním městě na polovinu listopadu zrušili den předem. Podle sdružení tvoří protestující skupinu asi šest tisíc řidičů taxi.

Služba Uber je alternativou taxi. Lidé si přes aplikaci v mobilním telefonu mohou zavolat řidiče, který je odveze na požadovanou adresu. Řidiči jezdí buď pro společnost, nebo jako živnostníci ve vlastním autě. Partnerských řidičů je v Praze podle firmy kolem dvou tisíc. Řidičů taxi je v hlavním městě podle odhadů zhruba 8300.