Nespokojení taxikáři chystají v Praze další protesty, schůzka s Ťokem je zklamala

Pražští taxikáři chtějí opět protestovat proti fungování alternativních přepravních služeb typu Uber a Taxify. Taxikáři teď jednají o podrobnostech, v pátek by mělo být jasné, kde a kdy by protest proběhl. Úterní jednání s ministrem dopravy v demisi Danem Ťokem (za ANO) totiž taxikáře zklamalo. Místo rychlého omezení alternativních taxislužeb se bude chystat komplexní zákon, který ale bude nejdřív za rok.

Protesty budou s největší pravděpodobností probíhat od příštího pondělí, dodala mluvčí Asociace koncesionářů v taxislužbě Karolína Venclová. Zatím ale není jasné, kolik taxikářů by se k akci připojilo, mezi nespokojenými taxikáři je totiž několik skupin.

Někteří z nich mluvili o dalších protestech hned po úterním jednání s Ťokem, ze kterého odcházeli rozhořčení. Kvůli protestům taxikářů totiž ministr původně plánoval rychlé prosazení restriktivních opatření vůči alternativním taxislužbám.

Jenže při jednání s ostatními stranami neprosadil schválení zákona ve zrychleném řízení. Proto se bude psát komplexní novela, která by fungování taxislužeb měnila, ta se ale dostane ke schvalování až zhruba za rok. „Toto jsme nečekali, protože jsme uvěřili a zachovali se jako slušní lidé. A nebylo se k nám tak zachováno,“ kritizovala úterní schůzku Venclová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Taxikáři kvůli fungování Uberu či Taxify v hlavním městě opakovaně protestovali. Premiér v demisi Andrej Babiš i Dan Ťok pak slibovali rychlé řešení situace.

Podle Ťoka by mělo být výsledkem novely zrovnoprávnění všech služeb, deregulace současné taxislužby a možnost využívat nové platformy. Do budoucna by se v návrhu měla vyřešit i otázka danění, na niž kritici nových poskytovatelů dopravy poukazovali už dříve.