Vondráček povede sněmovní ústavně-právní výbor. Předsedy si zvolily i další

Události: První zasedání výborů sněmovny (zdroj: ČT24)

Ve sněmovně se konají ustavující schůze části výborů, na nichž se mimo jiné volí jejich předsedové. Ústavně-právní výbor povede bývalý předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO), bezpečnostní výbor Pavel Žáček (ODS) a v čele rozpočtového výboru bude stát někdejší plzeňský hejtman Josef Bernard (STAN). Výbor pro životní prostředí povede Jana Krutáková (STAN), hospodářský Ivan Adamec (ODS), zemědělský Michal Kučera (TOP 09), sociální Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), zahraniční Marek Ženíšek (TOP 09) a školský Ivo Vondrák (ANO).

Ve středeční volbě Vondráček neměl protikandidáta. Pozice předsedy právního výboru patří podle dohod hnutí ANO, které míří do opozice. Vondráčka navrhla do čela výboru jeho kolegyně z hnutí Taťána Malá. V tajné volbě dostal hlasy všech členů. Ve funkci ho ještě musí v pátek potvrdit sněmovní plénum.

V právním výboru působí v nynějším volebním období dvacet poslanců. V minulém období ho vedl Marek Benda z ODS.

Vondráček a lídr SPD Tomio Okamura při úterní volbě místopředsedy sněmovny nezískali dostatečný počet poslaneckých hlasů v žádném ze dvou kol. Vondráček neuspěl ani v klání o funkci místopředsedy sněmovny na ustavující schůzi před dvěma týdny.

Do další volby člena sněmovního předsednictva už Vondráček pravděpodobně nepůjde. „Pro mě je asi, možná, v tuto chvíli podnětnější být předsedou ústavně-právního výboru než být někde šestý místopředseda. Závěr samozřejmě učiní až klub ANO,“ řekl.

Bezpečnostní výbor

Předseda bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS) byl v minulém volebním období jeho místopředsedou, ve středeční volbě neměl protikandidáta a dostal hlasy všech členů. Ve funkci ho ještě musí v pátek potvrdit sněmovní plénum. V minulém období byl předsedou Radek Koten (SPD), členem je i nyní.

Členové výboru zvolili na první schůzi také tři místopředsedy. Stali se jimi Martin Exner (STAN), Šimon Heller (KDU-ČSL) a Jiří Mašek (ANO), jenž ve stejné funkci působil i v minulém volebním období.

Bezpečnostní výbor má mít v nynějším období šestnáct členů. Jedno místo zůstalo zatím neobsazené. Patří podle poměrného zastoupení koalici SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a dodatečně je obsadí zřejmě některý z poslanců občanských demokratů.

Rozpočtový výbor

Nový šéf rozpočtového výboru Josef Bernard (STAN) obdržel 21 hlasů z 23 odevzdaných. Jiný kandidát na předsedu nebyl. Výbor ve středu také rozhodl, že bude mít pět místopředsedů. Budou jimi Jan Volný (ANO), Milan Feranec (ANO), znovuzvolený občanský demokrat Vojtěch Munzar, Miloš Nový (TOP 09) a znovuzvolený poslanec SPD Jan Hrnčíř.

Rozpočtový výbor bude mít 25 členů. V minulém volebním období byla jeho předsedkyní poslankyně KSČM Miloslava Vostrá. Předseda výboru, kromě toho, že řídí jeho schůze, je také tradičně zpravodajem ke státnímu rozpočtu.

Rozpočtový výbor ve středu umožnil ministerstvu práce a sociálních věcí přesunout 496 milionů korun na vyplácení nemocenských dávek. Šlo o první rozpočtové opatření, které výbor v tomto volebním období přijal.

Výbor pro životní prostředí

Nová šéfka výboru pro životní prostředí Jana Krutáková (STAN) je poslankyní od roku 2017. V minulém funkčním období byla členkou tohoto výboru a předsedkyní jeho podvýboru pro udržitelný rozvoj. Ve středu získala hlasy všech 18 přítomných členů výboru, neměla protikandidáty. V čele výboru nahradila Danu Balcarovou (Piráti), která v letošních sněmovních volbách mandát poslankyně neobhájila.

Čtyřmi místopředsedy dvacetičlenného výboru se stali bývalá předsedkyně podvýboru pro technickou ochranu životního prostředí Eva Fialová, bývalý předseda podvýboru pro vězeňství Petr Sadovský (oba za ANO), Jan Bureš (ODS) a Jiří Kobza (SPD), který byl v minulém funkčním období místopředsedou výboru pro evropské záležitosti.

Hospodářský výbor

Ivan Adamec (ODS), který stane v čele sněmovního hospodářského výboru, je trutnovský starosta a jeho dřívější místopředseda. Adamec neměl protikandidáta a zvolen byl všemi hlasy 24 přítomných členů výboru. V minulém volebním období byl předsedou výboru Radim Fiala (ANO). Hospodářský výbor projednává návrhy zákonů týkajících se například energetiky, dopravy nebo stavebnictví. V minulém volebním období dostal například na starost návrh nového stavebního zákona.

Výbor má mít v tomto volebním období 25 členů. Místopředsedů bude mít pět. Ve středu jimi zvolil Jana Bauera (ODS), Radima Fialu (SPD), Martina Kolovratníka (ANO), Patrika Nachera (ANO) a Antonína Tesaříka (KDU-ČSL). Mezi členy výboru dorazila i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO), která poslance informovala, že až skončí její působení ve vládě, ráda by se stala členkou výboru. Podle jednacího řádu nemůže být člen vlády členem výboru.

Zemědělský výbor

Michal Kučera (TOP 09), jenž povede zemědělský výbor, je poslancem za Ústecký kraj. Bývalého předsedu výboru Jaroslava Faltýnka (ANO) zvolili členové jeho místopředsedou. Zemědělský výbor bude mít v tomto volebním období 16 členů.

Kromě Faltýnka a někdejšího ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) budou místopředsedy Tomáš Dubský (STAN) a Karel Smetana (KDU-ČSL). Výbor projednává předlohy týkající se nejen zemědělství, ale i potravinářství, lesnictví nebo myslivosti. 

Sociální výbor

Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) do předsednického křesla sociálního výboru nastoupil po Janě Pastuchové (ANO), která se stala jednou z místopředsedkyň výboru. Byl v souladu s dohodami poslaneckých klubů jediným kandidátem. Kaňkovský je členem sněmovního sociálního výboru od roku 2014. Mezi úkoly výboru jmenoval nutnost přijetí zákona o sociálních službách.

Dvacetičlenný výbor bude mít čtyři místopředsedkyně. Kromě Pastuchové se jimi staly ekonomka a pedagožka Pavla Pivoňka Vaňková (STAN), která se dlouhodobě věnuje podpoře rodin s dětmi, a starostka městyse Větrný Jeníkov na Jihlavsku Martina Lisová (TOP 09). Staronovou místopředsedkyní výboru je Lucie Šafránková (SPD).

Zahraniční výbor

Marka Ženíška (TOP 09) zvolili členové zahraničního výboru jednomyslně jako jediného kandidáta. V minulém volebním období předsedal zahraničnímu výboru Ondřej Veselý (ČSSD). Sociální demokraté se v letošních volbách do dolní komory nedostali.

Členové zahraničního výboru také zvolili čtyři místopředsedy. V této funkci budou stejně jako v minulém volebním období Jaroslav Bžoch (ANO) a Petr Beitl (ODS). Novými zástupci předsedy se staly někdejší místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) a poslankyně STAN Barbora Urbanová.

Školský výbor

Předsedou sněmovního školského výboru se stane hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Funkce jednoho z místopředsedů se ujme Karel Rais (ANO), který výbor dosud vedl. Vondrák uvedl, že hodlá vykonávat krajskou i výborovou funkci. V rozhovoru zdůraznil, že obě pozice zvládne i časově.

Výbor se vedle vzdělávání zabývá také kulturou, vědou a tělovýchovou. Patří k těm větším, celkem má pětadvacet členů. Přítomní poslanci ve středu rozhodli, že bude mít pět místopředsedů. Vedle Raise zvolili předsedu lidoveckých poslanců Marka Výborného, Jana Lacinu (STAN), Pavla Klímu (TOP 09) a Zdeňka Kettnera (SPD).

Sněmovna založila stejně jako v minulém funkčním období 18 výborů. Mají od 16 do 25 členů.