Vládní kampaň radí, jak ušetřit za energie

Brífink k první fázi kampaně MPSV a MŽP (zdroj: ČT24)

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil první fázi kampaně, na níž jeho resort spolupracuje s ministerstvem životního prostředí a která má pomoci domácnostem ohroženým rostoucími cenami energií. Brífinku se účastnil také ředitel Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Petr Valdman a další aktéři kampaně.

Jurečka mimo jiné řekl, že do kampaně se zapojí i poskytovatelé sociálních služeb, aby se informace co nejsnáze dostaly k lidem. „Kroky budeme realizovat v příštích týdnech a měsících, edukační kampaň startuje nyní, posléze zapojíme síť lidí, kteří dokáží poskytovat efektivní poradenství,“ popsal ministr.

Cílem podle něj není jen informovat zranitelné domácnosti o možnostech úspory energií, ale například je přivést až ke stavebním úpravám jejich nemovitosti, třeba montáži fotovoltaiky.

Součástí kampaně podle Jurečky budou i místní akční skupiny, kterých v Česku působí necelých dvě stě a které jsou zavedené a znají příslušné regiony. Projekt má také dále podpořit takzvanou komunitní energetiku.

Kalkulačka úspor

Koordinátor kampaně Martin Sedlák upozornil, že už funguje webový portál Zkrotíme energie, na němž zájemci najdou jednoduchou kalkulačku, jejímž prostřednictvím si mohou spočítat okamžité energetické úspory například při sprchování místo koupání ve vaně nebo při sušení prádla bez zapínání sušičky.

V listopadu pak má přibýt kalkulačka pro výpočet úspor dlouhodobých, kam patří například zateplení domu. „Nechceme domácnostem nic nařizovat, ale požádat je, aby se zamyslely, jak mohou využít potenciál úspor,“ přiblížil Sedlák.

Podle Jurečky by od listopadu měl v každé krajské pobočce úřadu práce působit zvláštní poradce. K němu mohou klienty nasměrovat úředníci při vyřizování dávek. Celkem 14 nových pracovníků zaplatí resort ze svých peněz.

Dotace mohou lidé získat z programů Nová zelená úsporám. V příštím období by na ně Česko mělo mít celkem 55 miliard korun. Podle Jurečky se podmínky nastaví tak, aby na peníze dosáhly i chudší domácnosti.