Vláda schválila úsporný energetický tarif. Jak bude vypadat a kdo na něj má nárok?

Události: Pomoc při růstu energií (zdroj: ČT24)

Parametry takzvaného úsporného tarifu, který má pomoci domácnostem se zvyšujícími se cenami energií, schválila ve středu vláda. Nárok na slevu na energie bude mít od letošního října každá domácnost. Příspěvek se bude vyplácet přes faktury za elektřinu bez ohledu na to, čím lidé vytápí. Nebude o něj třeba žádat a dodavatel ho započte automaticky.

„Na letošní pomoc dosáhne každá domácnost, která má uzavřenou smlouvu s dodavatelem elektřiny. A to bez ohledu na to, jestli primárně využívá plyn, elektřinu, nebo jestli má vytápění řešení přes centrální teplárny nebo domovní kotelny. Letošní příspěvek z úsporného tarifu se u domácností začne zohledňovat ve fakturách za říjen,“ upřesnil na tiskové konferenci vlády ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN).  

  • Koho se energetický úsporný tarif týká?
    Všech domácností v ČR.
  • Na koho se energetický úsporný tarif nevztahuje?
    Na firmy, rekreační objekty a dobíjení elektromobilu. 
  • Musím si o podporu žádat?
    Ne, bude automaticky odečtena ve vyúčtování.
  • Kolik peněz v rámci podpory dostanu?
    Podle typu tarifu a spotřeby. Průměrně 4 tisíce korun letos, 15 tisíc celkově (topná sezona zasahuje dva kalendářní roky). 
  • Jakou slevu můžu získat minimálně a maximálně?
    Minimální příspěvek bude 11 tisíc korun, maximální 18 tisíc korun.
  • Na jaké období se schválená podpora vztahuje?
    Od 1. 10. 2022 do 31. 5. 2023.

O podporu není třeba žádat

O podporu nebude třeba žádat, automaticky se totiž promítne ve vyúčtování. Letos ale pouze ve faktuře za elektřinu. Potřebné informace předá operátor trhu distributorům. Ti slevu přenesou na jednotlivá odběrná místa. Domácnosti si jen zkontrolují, jestli vše skutečně proběhlo.  Poprvé se objeví v říjnových fakturách. Letošní příspěvek odpovídá přibližně čtyřiceti procentům, zbytek vyplatí stát příští rok.

Tarif pro domácnosti

Schválený vládní návrh na pomoc domácnostem neplatí pro rekreační objekty, dobíjení elektromobilů ani pro firmy. Podniky podpoří vláda necelými šesti stovkami korun za megawatthodinu v rámci odpuštěného poplatku za obnovitelné zdroje. Ten ale nebudou hradit ani rodiny.

Výše podpory

Přesná výše příspěvku se odvíjí od energetického tarifu a spotřeby. Průměrná domácnost může letos počítat zhruba se čtyřmi tisíci. Celkově pak s patnácti za topnou sezonu. každý privátní odběratel by měl v následující topné sezoně dosáhnout na jedenáct tisíc. Maximální suma pro rodiny s největší spotřebou překročí osmnáct tisíc korun.

Ministerstvo na přesný výpočet připravuje kalkulačku, přes kterou si lidé budou moci spočítat přibližnou výši státní podpory plateb za energie. Kdy bude spuštěna ale zatím podle ministra Síkely není jasné. Lidé by ji následně měli najít na webu ministerstva průmyslu.