Vítr způsobil kalamitu. Dvanáct tisíc domácností je stále bez proudu, padl milion stromů

Energetikům se po silném nočním větru daří obnovovat dodávky elektřiny, k desáté hodině večer bylo bez proudu 12 tisíc míst, přičemž v noci z neděle na pondělí to bylo přes 425 tisíc. ČEZ v pondělí ve 22.00 zrušil kalamitní stav na většině svého distribučního území, dál platí v osmi okresech na severu Česka. Společnost E.ON Distribuce odvolala v pondělí večer kalamitní stav na jižní Moravě a na Vysočině, nadále však zůstává v jižních Čechách. Popadané stromy zneprůjezdnily řadu silnic a železnic po celé republice.

Kalamitní stav dál platí na Děčínsku, Českolipsku, Trutnovsku, Rychnovsku, Olomoucku, Šumpersku, Bruntálsku a Opavsku. ČEZ Distribuce k desáté hodině večerní eviduje ještě zhruba 60 poruch na vedení vysokého napětí. „Jsme i nadále v terénu a pracujeme na obnovení dodávek elektřiny do postižených lokalit. Většinu poruch na vedení vysokého napětí opravíme ještě během večera a noci, na mnoha místech již pokračuje obnova dodávek na hladině nízkého napětí,“ uvedla mluvčí společnosti Soňa Holingerová.

Firmě E.ON klesl počet domácností bez proudu z ranních 75 tisíc na méně než pět set. „Vzhledem k aktuální situaci v síti a předpovědi počasí jsme se rozhodli odvolat kalamitní stav na jižní Moravě a na Vysočině, v jižních Čechách nadále zůstává,“ informovala mluvčí E.ON Martina Slavíková. Pracovníci firmy budou v opravách pokračovat v úterý od šesti hodin ráno, během pondělka opravili desítky poruch na vedení vysokého napětí a dokázali omezení dodávek elektřiny pro obyvatele snížit na minimum, dodala mluvčí.

Události v regionech: Silný vítr v Česku (zdroj: ČT24)

Kalamitní stav společnost E.ON vyhlásila v neděli večer, a to na jihu Čech a na Vysočině. Posléze k nim přibyl i Jihomoravský kraj. ČEZ vyhlásil kalamitní stav v neděli večer pro Karlovarský a část Plzeňského a Středočeského kraje a o půlnoci i v dalších sedmi regionech, kde působí.

Žádné problémy se silným větrem naopak nezaznamenala Pražská energetika, většina elektrického vedení je totiž v hlavním městě pod zemí. „V Praze, včetně okrajových částí, kde je venkovní vedení, je všechno v pořádku,“ řekl mluvčí firmy Petr Holubec.

Poryvy větru byly nejsilnější na hřebenech hor, a to mezi devátou večer a jednou ráno. Maximální náraz změřený na Sněžce dosáhl rychlosti 196 km/h. Údaj přes 200 kilometrů, který uváděla některá média, byl zřejmě způsoben závadou na přístroji. Pojišťovny mají po víkendovém řádění silného větru nahlášeny tisíce škod v odhadovaném objemu desítek milionů korun.

Problémy v dopravě i v lese

Silný noční vítr v pondělí přidělal práci i železničářům. Ráno a ještě i kolem poledne vlaky nejezdily na několika hlavních a mnoha lokálních tratích. Problémy hlásily téměř všechny kraje, nejméně omezení bylo podle mluvčí Českých drah Gabriely Novotné na jižní Moravě. Vlaky měly kvůli vichřici problémy například mezi Českými Budějovicemi a Prahou, mezi jižními Čechami a Rakouskem, na trati Pardubice – Havlíčkův Brod, mezi Olomoucí a Krnovem či na trati Karviná–Dětmarovice. Provoz musel být omezen i na vlakovém nádraží v Olomouci, kde se utrhla část střechy a spadla do kolejiště. Zranění ani větší škody nebyly hlášeny.

Před 19. hodinou už vlaky kvůli následkům větru nejezdily jen na části trati mezi Horní Cerekví a Jindřichovým Hradcem a mezi Táborem a Bechyní, vyplývá z webu Českých drah. U Tábora se má provoz obnovit až v úterý dopoledne, uvedla Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Stromy zablokovaly také řadu silnic, ty se daří zprůjezdňovat.

Události ČT: Bouře Eberhard (zdroj: ČT24)

Lesy České republiky hlásí, že vichřice poničila asi milion kubických metrů dřeva, tedy zhruba milion stromů. To představuje přibližně osm procent z letos očekávaných celkových těžeb. Kvůli polomům lesníci nedoporučují v těchto dnech vstupovat do lesů.

Hasiči hlásí stovky výjezdů ve všech krajích

Hasiči ve Zlínském kraji odstraňovali stromy popadané na komunikace. V souvislosti se silným větrem vyjížděli od nedělní půlnoci do sedmi hodin ráno osmadvacetkrát. Zajišťovali například ve Valašském Meziříčí plech visící ze střechy budovy.

Jihomoravští hasiči celou noc vyjížděli k popadaným stromům, celkem už od sobotního večera do časného pondělního rána napočítali 194 výjezdů. Nejvíc zásahů měli v okolí Brna a na Blanensku, vyjížděli však ve všech okresech.

Moravskoslezští hasiči vyjížděli od půlnoci do poledne čtyřistakrát. Největší problémy byly na Bruntálsku, kde odstraňovali stromy na silnici I/11. Doprava na železnici byla zastavena na třech místech v úsecích Třebovice–Děhylov, Třemešná ve Slezsku – Osoblaha a z Valšova na Rýmařov a Hrubou Vodu.

V Ostravě museli ráno hasiči s pomocí automobilového žebříku opatrně sundat několik velkých polykarbonátových desek z bočního opláštění sportovní haly Střední průmyslové školy elektrotechnické v centru Ostravy.

V Olomouckém kraji byly od nočních hodin dočasně uzavřeny úseky silnic z Bratrušova do Hanušovic, z Hrabenova do Šumperka či silnice třetí třídy z Loštic směrem na Obectov. Provoz je postupně obnovován.

Popadané stromy v několika případech také ničily majetek. „Ve Šternberku v ulici Uničovská spadlo několik stromů na více vozidel,“ popsal situaci mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Také v olomoucké Hynaisově ulici spadl strom na dvě zaparkovaná vozidla. Na vlakovém nádraží v metropoli Hané se utrhla větší část střechy z drážního objektu a spadla do kolejiště, provoz musel být ráno omezen.

V Dubicku na Šumpersku se utrhl kvůli náporu větru celý zahradní domek, v jesenických lázních vítr poškodil střechu jedné z budov. „V Javorníku na Jesenicku spadl strom na dráty elektrického vedení a poté chytla tráva v okolí,“ doplnil Hošák.

V olomoucké zoo vichřice poškodila některé ubikace a výběhy, uteklo osm jelenů sika a daňků.

Na Vysočině byla nejhorší situace s dodávkami elektřiny na Pelhřimovsku. Popadané stromy komplikovaly také silniční a železniční dopravu. Od nedělního podvečera je už hasiči odstraňovali asi na dvou stech místech. Neprůjezdné byly některé vedlejší silnice na Jihlavsku a Pelhřimovsku.

Kvůli poruše trakčního vedení stále nejezdí vlaky mezi Šlapanovem a Jihlavou. Podle webu Českých drah nejezdí vlaky kvůli překážce ani mezi Horní Cerekví a Jihlávkou, ani z Počátek do jihočeského Jarošova nad Nežárkou. ČD předpokládají, že provoz obnoví až večer. Mezi Přibyslaví a Žďárem nad Sázavou se to částečně podařilo. Vlaky jezdí po jedné ze dvou kolejí a nabírají asi desetiminutová zpoždění.

Hasiči v Pardubickém kraji za noc hlásí 252 výjezdů. Nejčastěji odklízeli spadlé stromy, například v Trstěnici na Svitavsku, Nemošicích u Pardubic, v Leštince na Chrudimsku nebo Vysokém Mýtě – Domoradicích na Orlickoústecku. U Gruny na Svitavsku narazil do spadlého stromu nákladní automobil. 

Překážky odklízeli hasiči i na železničních tratích mezi Chrudimí a Moravany, mezi Hlinskem a Havlíčkovým Brodem, Borovou u Poličky a Čachnovem nebo v Branné, Vápenné, Ostružné, Černovíru a Týništi nad Orlicí. Všechny jsou již opět v provozu, stejně jako trať mezi Letohradem a Králíky na Orlickoústecku, kde vypadlo zabezpečovací zařízení.

V Královéhradeckém kraji měli hasiči od nedělní sedmé hodiny večer do pondělního dopoledne hlášeno 270 událostí, z nichž 180 souviselo s větrem. Pro srovnání běžný denní průměr činí dvacet událostí.

Vichřice poničila v kraji asi deset střech. Ve Vamberku na Rychnovsku uvolnila plechovou střechu i se solárními panely. V Železnici na Jičínsku spadl uvolněný plech ze střechy na osobní auto. V Solnici odtržená střecha z kravína skončila v sousedním areálu, kde poškodila jiný objekt. Hasiči museli na střeše kravína strhnout část lepenky.

Části uvolněných střech zajišťovali hasiči v Hradci Králové na Ulrichově náměstí a v Malšovicích. Zasahovali u poškozených střech v Předměřicích nad Labem a v Praskačce na Hradecku, v Nové Pace na Jičínsku a v Hronově-Zbečníku na Náchodsku.

Na vlastní kůži. Reportérka Monika Nováková natáčela orkán v Krkonoších (zdroj: ČT24)

Hasiči v Libereckém kraji řešili do nedělní půlnoci kvůli větru více než 150 událostí, další desítky jich přibyly do rána. Na dálnici z Liberce na Prahu u Ohrazenic vyjížděli v noci k havarovanému kamionu, který vítr převrátil na bok. Spadlý strom blokoval silnice v Prysku na Českolipsku, Českém Dubu nebo Křižanech na Liberecku.

Stromy zastavily ráno i provoz na krkonošské železnici z Martinic na Jilemnici. Ráno nejezdily kvůli popadaným stromům také vlaky z Liberce na Frýdlant, tam už byl provoz obnoven, vlaky ale jezdí podle informací z Českých drah pomaleji, a tak budou nabírat zpoždění.

Nejsložitější zásah řešili zřejmě hasiči z České Lípy v Havlíčkově ulici, kde poryvy větru strhly celou střechu z budovy domova mládeže střední průmyslové školy. Hasiči evakuovali 36 dětí, které následně převezli do Zákup do náhradního ubytování.

Středočeští hasiči do pondělních šesti hodin ráno zaznamenali 416 událostí souvisejících s počasím a další přibývají. „Nejvíce problémů bylo hlášeno na Benešovsku, Mladoboleslavsku a Příbramsku. Ve 333 případech se jednalo o popadané stromy a ulámané větve,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Svoboda. 

Bez proudu byli například lidé v Říčanech u Prahy, kvůli výpadku bylo do odvolání zavřeno volnočasové centrum Na Fialce, kde je bazén, bistro a sportovní hala.

Pražští hasiči zasahovali u 35 případů. V noci museli evakuovat asi sto lidí z domu v ulici Rostislavova v Nuslích, na kterém vítr poškodil lešení, informoval mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. V neděli pozdě večer vyjížděli také do ulice Ukrajinská v Praze 10, kde spadl strom na pět zaparkovaných aut. Hasiči kmen rozřezali motorovou pilou.

V Jihočeském kraji byly největší problémy v dodávkách proudu na Českokrumlovsku a Prachaticku. Kvůli popadaným stromům nejezdí v regionu některé vlaky. Na trase České Budějovice – Praha je mimo provoz úsek mezi Hlubokou nad Vltavou a Ševětínem. Omezení se týká i železnice mezi Lipnem nad Vltavou a Rybníkem nebo Kamenným Újezdem a Holkovem.

Kvůli vyvráceným stromům uzavřel Národní park Šumava návštěvnické centrum pro pozorování zvířat v Srní a v Kvildě. Nařízení platí minimálně pro pondělí.

V Plzeňském kraji vyjížděli hasiči v neděli od 15:00 do 24:00 k 302 událostem, z nichž více než 90 procent zavinil právě silný vítr. Od půlnoci do 6:30 jich bylo už jen šestatřicet.

Všechny hlavní silniční tahy jsou průjezdné. Strom poškodil trakční vedení ve Velkém Boru na Klatovsku na železniční trati Plzeň – České Budějovice. Vlaky ale místem projíždějí, protože jsou tam dvě koleje. Nejpostiženějšími oblastmi z hlediska dodávek proudu jsou Klatovsko, Domažlicko, Tachovsko a Plzeň-sever, částečně i Plzeň-jih.

Hasiči v Ústeckém kraji kvůli silnému větru vyjížděli v noci na pondělí zhruba k 350 případům. Kvůli popadaným stromům stály dva vlakové spoje na trati z Děčína do Rumburku.

Uzavřený byl i pětikilometrový úsek silnice mezi obcemi Šluknov-Království a Jiříkovem, kde na trase 265 Staré Hraběcí – Brtníky spadl strom. Na silnici 2662 na vjezdu do Šluknova odklízeli hasiči také spadlé stromy. Neprůjezdná byla kvůli popadanému elektrickému vedení silnice mezi Hřenskem a Jetřichovicemi na Děčínsku a silnice z Vysoké Lípy na Mezní Louky.

V Karlovarském kraji ráno místy sněžilo nebo padal déšť se sněhem. Přetrvával také silný vítr. Silnice jsou však většinou sjízdné se zvýšenou opatrností. Vítr v kraji v neděli způsobil značné problémy, mnoho silnic zablokovaly popadané stromy. Odnesl také část střechy finančního úřadu v Ostrově.