Večer a v noci vlaky srazily pět lidí, čtyři zemřeli

Během pondělního večera a noci na úterý vlaky v Česku srazily pět lidí. Čtyři z nich srážku nepřežili, pátý člověk vyvázl se zraněními, řekl v úterý dopoledne mluvčí Správy železnic (SŽ) Pavel Tesař. Zda byla příčinou kolizí nešťastná událost, nebo sebevražedný úmysl, zjišťuje podle něj ve všech případech policie. Správci železnic stejně jako zástupci Českých drah opakovaně vyzývají lidi, aby byli opatrní, dodržovali pravidla bezpečnosti a zbytečně neriskovali. Další žena zahynula v úterý dopoledne po srážce s vlakem v Ostravě mezi stanicemi Svinov a Kunčice.

Smrtelná nehoda se stala večer mezi Čáslaví a Golčovým Jeníkovem ve středních Čechách. Rychlík tam srazil člověka, který na místě zemřel. Ve stejném kraji večer na regionální trati u nádraží ve Vlašimi došlo ke srážce osobního motorového vlaku s člověkem, z níž dotyčný vyvázl se zraněním.

Další střety vlaků s lidmi, které skončily úmrtím, se staly během pozdního večera a noci mezi stanicemi Ostrava-Třebovice a Děhylov, v úseku Lysá nad Labem a Kostomlaty nad Labem na Nymbursku a mezi Chropyní a Kojetínem na Kroměřížsku.

„Prosíme všechny, aby byli velmi opatrní, zejména během prázdnin, kdy je více lidí na cestách. Neriskujte. Nic nestojí za to, aby váš život byl ohrožen. Dávejte na sebe a své blízké pozor,“ vyzvaly České dráhy na sociální síti X.

Na české železnici zemře podle Správy železnic každý rok více než dvě stě lidí. „Přestože velkou část z nich tvoří lidé, kteří si na život sáhli sami, je mnoho těch, kteří přišli o život vlastní nepozorností nebo riskantním chováním,“ píše organizace na webu. Na tragické důsledky riskování a nerespektování pravidel se opakovaně snaží upozorňovat společně s Českými drahami a Drážním úřadem.

Například loni pod záštitou ministerstva vnitra vznikla celostátní kampaň se symbolem prázdných židlí a mottem Budeš nám chybět. Připomínala zásady bezpečnosti a poukazovala na fatální důsledky jejich nedodržování. Žádná technologie nedokáže zabránit tragédii, pokud v rizikových situacích zvítězí riskování nebo lehkovážnost, uvedl tehdy ředitel SŽ Jiří Svoboda.

Nyní zahájila Správa železnic ve spolupráci s Národním ústavem duševního zdraví (NUDZ) další kampaň, která je tentokrát zaměřená na podporu duševního zdraví a lidí, kteří zvažují ukončit svůj život skokem pod vlak. Na plakátech umístěných většinou na nádražích najdou cestující rady, jak poznat, že někdo z lidí na nástupišti potřebuje pomoc, a co mají dělat. Současně uvádí kontakt na Linku první psychické pomoci, která je dostupná nonstop a zdarma na čísle 116 123.