Ve středu testy potvrdily covid u 13 tisíc lidí, ubývá lidí v nemocnicích

Testy ve středu potvrdily nákazu koronavirem u 13 221 lidí. Je jich méně než minulou středu, i když pokles není tak výrazný jako o den dříve. Incidence klesla pod osm stovek případů na sto tisíc obyvatel za sedm dní. V nemocnicích je nejméně covidových pacientů za poslední tři týdny.

On-line přenos

Koronavirus - únor

  • 7:54

    Čína ohlásila přes 1500 nových případů koronaviru, což je její nejvyšší denní údaj. Zpřísňuje opatření, o místo přišel starosta postiženého Ťi-linu.

  • 7:41
    Česko

    Testy v Česku v pátek potvrdily 8365 nových případů covidu-19, o 110 víc než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo se blíží jedné. Mírně stoupl také počet případů podezření na opakovanou nákazu, a to o šest desítek na 1652. Ubylo přitom provedených testů.

  • 7:40

    SOBOTA 12. BŘEZNA

Epidemická vlna vyvolaná koronavirovou variantou omikron ustupuje jak z hlediska počtu nakažených, tak i z hlediska hospitalizací. Ve středu se nově prokázala nákaza koronavirem u 11 211 lidí, u dalších 2010 je podezření na reinfekci. O týden dříve bylo nových případů zhruba o pět tisíc více, podezření na reinfekci bylo o necelou tisícovku více.

Výrazně ale také klesá celkové množství prováděných testů. Ve středu jich bylo kolem 44 tisíc testů, před týdnem téměř 74 tisíc.

V nemocnicích je podle dat ministerstva zdravotnictví nejméně pacientů od 5. února. Ve středu vyžadovalo nemocniční péči 3228 nakažených, minulá středa byla posledním dnem, kdy bylo pacientů přes čtyři tisíce. V těžkém stavu je 230 pacientů, méně jich bylo naposledy 6. února.

Za poslední týden přibylo v Česku 754 nakažených na sto tisíc obyvatel, incidence klesla pod osm stovek, nad nimiž byla ještě v úterý. Napříč republikou se ale situace výrazně liší. Na Rokycansku je ještě přes tisíc případů na sto tisíc obyvatel za sedm dní (1020), zatímco na Litoměřicku, Vsetínsku či Sokolovsku přibylo jen málo přes 500 případů na sto tisíc obyvatel. Z krajů je relativně nejvíce nakažených za poslední týden v Plzeňském a Jihomoravském kraji, s 896, respektive 895 nakaženými na sto tisíc obyvatel, nejméně v Karlovarském kraji, kde již týdenní incidence klesla pod šest stovek na 545 na sto tisíc obyvatel.

Počet podaných dávek vakcín proti covidu-19 zůstává pod osmi tisíci denně. Ve středu jich zdravotníci vykázali 7378, minulý týden jich ještě bylo přes deset tisíc, počátkem února přes dvacet tisíc.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška má nynější vlna covidu způsobená variantou omikron kulminaci za sebou. Další eskalace či zahlcení nemocnic nejsou pravděpodobné, řekl ve středu na sněmovním zdravotnickém výboru. Vláda ve středu rozhodla, že od 1. března skončí na všech hromadných akcích v Česku omezení počtu lidí a od 13. března by také mělo skončit testování ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách. Respirátory nejspíš zůstanou povinné pouze v MHD, zdravotnických a sociálních zařízeních a možná na některých typech hromadných akcí.

Vláda také rozhodla, že v březnu budou mít všichni lidé nárok na jeden PCR test hrazený ze zdravotního pojištění bez toho, aby museli použít žádanku od lékaře či hygieny.