V Krušných horách budují přípojku pro ruský plynovod Nord Stream 2. Místním stavba vadí

Události: Ruský plynovod v Krušných horách. Místní jsou proti stavbě přípojky (zdroj: ČT24)

Ruský plynovod Nord Stream 2, který vzniká v Baltském moři, už zasahuje i do Česka. V Krušných horách pokračuje budování přípojky Antilopa z Německa. Místní lidé si stěžují, že je stavební ruch obtěžuje a výrazně jim komplikuje život.

Firma Net4Gas, která na našem území provozuje plynovody, v rámci budování přípojky zavážela do Krušných hor velké dodávky plynovodních trubek. Třicetitunová nákladní auta v úzkých serpentýnách místním horalům komplikovala dopravu do práce i domů.

„Pod Rudolickou křižovatkou stál pán se zastavovacím terčem, sdělil mi, že minimálně hodinu sem nemůžu vjet, protože sem jede nadměrný náklad,“ komentuje situaci místní hoteliér Antonín Herzán. Jeho horský hotel kvůli tomu zůstal takřka odříznutý od světa. 

Místní si stěžují, že komplikací je víc – třeba poškozená příroda. „V okolí stavby jsou rozryté louky, lesy, poškozené vedení a terenní úpravy, které jdou často nad rámec toho záboru,“ tvrdí starosta Boleboře Martin Valeš (nez.). 

Podle společnosti Net4Gas je ale vše v pořádku. „Komunikace Hora Svaté Kateřiny – Pyšná je soubor veřejných komunikací, jejichž užívání bylo projednáno a povoleno v rámci společného povolení,“ uvádí v prohlášení.

Navážení 200 zhruba 12tunových trubek je v úseku Boleboř, Svahová, Lesná momentálně úplně zastaveno. O tom, kdy a za jakých podmínek se transport potrubí obnoví, rozhodnou další jednání společnosti Net4Gas a místních.

Net4Gas spravuje v Česku plynovody, loni přepravil asi 43 miliard metrů krychlových

Čistý zisk provozovatele českých plynovodů, skupiny Net4Gas, stoupl loni meziročně o 13,5 procenta na 3,3 miliardy korun. Tržby proti roku 2018 vzrostly o 9,8 procenta na 8,1 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou společnost zveřejnila na svém webu. Výsledky jsou podle mezinárodních účetních standardů IFRS.

„Celkový objem přepravovaného plynu dosáhl v roce 2019 hodnoty 43,4 miliardy metrů krychlových. Souhrnně se tak oproti roku 2018 mírně snížil, naopak vnitrostátní přeprava zaznamenala drobný nárůst, když dosáhla 8,6 miliardy metrů krychlových,“ uvedl ve zprávě generální ředitel společnosti Andreas Rau.