V Chebu kvůli špatnému stavu uzavřou lávku. Nejprve ji opraví, pak ji zbourají

Ocelovou lávku v Chebu, sloužící jako nadchod nad kolejemi, nechá tamní radnice kvůli havarijnímu stavu  uzavřít. Ke kontrole město přistoupilo po zřícení mostu pro pěší v pražské Troji. Lávka v Chebu by však měla být opravena a zprůchodněna do roku 2019, kdy ji nahradí zcela nový most pro pěší. Stavu lávek a mostů v Česku se bude v úterý od 20. hodiny věnovat i pořad 90´ČT24 s reakcemi odborníků na dotazy diváků.

Otázky do Hyde Parku ČT24 můžete posílat také prostřednictvím Facebooku – napsat je do aplikace Dotazy pro hosta – nebo Twitteru (k tweetu připojte hashtag ‪#‎hpct24). Můžete také posílat videodotazy přes aplikaci iReportér.

Radnice v západočeském Chebu od úterý dočasně uzavře lávku pro pěší přes železnici z Dyleňské ulice do čtvrti Háje. Revize lávky ukázala, že ocelové nosníky jsou výrazně oslabeny korozí a lávka již není pro další provoz bezpečná.

Lávka je jednou z přístupových cest do lokality Háje a také je součástí oblíbené turistické stezky a cyklotrasy. Pro lidi tak uzavírka bude znamenat kroky navíc. Další most přes železnici je vzdálený asi 700 metrů. Pokud obyvatelé ulice Antala Staška budou chtít dojít například k autobusové zastávce Dyleňská-U lávky, místo 200 metrů budou muset urazit téměř 1,5 kilometru.

Za rok lávku nahradí nová

Město proto chce lávku nechat opravit co nejrychleji, aby ji lidé mohli využívat, než bude v roce 2019 vyměněna za zcela novou. „Jsme si vědomi toho, že pro obyvatele lokality Háje je uzavření lávky určitou komplikací. Proto dojde v nejkratší možné době k zabezpečení nosných ocelových prvků tak, aby byla lávka znovu otevřena a veřejnosti zpřístupněna,“ uvedl místostarosta Chebu Michal Pospíšil (ODS).

Město už v rozpočtu vyhradilo milion korun na zpracování projektové dokumentace na opravu. Důslednější revizní kontroly lávek a mostů nechal Cheb provést v návaznosti na nedávné zřícení lávky v pražské Troji. 

Cheb není zdaleka první městem, které k uzavření lávky po události v pražské Troji přistoupilo. Lávku stejné konstrukce nechala v polovině prosince uzavřít radnice v Písku či v Nymburku. K uzavření lávky se rozhodli třeba také v Kroměříži.  V OIomouci starou lávku rovnou odstranili. Hlavní město ještě v prosinci uzavřelo pro chodce starý železniční most pod Vyšehradem, nahradil ho přívoz po Vltavě zdarma. A v lednu po vlně kontrol mostů Praha doslova přes noc uzavřela Libeňský most

Při pádu lávky v pražské Troji se zranili čtyři lidé, dva těžce. Šedesátiletý muž a o tři roky starší žena utrpěli mnohačetná zranění.