Písek uzavřel most pro pěší přes Otavu. Je stejné konstrukce jako zřícená lávka v Troji

Lávku pro pěší přes řeku Otavu mezi sídlištěm Portyč a nábřežím 1. máje v Písku radnice uzavřela. Je stejné konstrukce jako zřícená lávka v pražské Troji, proto ji písecká radnice raději nechá prověřit.

„Lávku jsme uzavřeli z bezpečnostních důvodů, protože nechceme, aby se někomu něco stalo. Musíme zkontrolovat její stav, zejména jestli jsou nosná lana v pořádku,“ řekl místostarosta Písku Jiří Hořánek (ANO).

„Chceme vyloučit možnost závady, případně konstrukční vady, o které se v souvislosti s lávkou v Troji také hovoří,“ vysvětlil Josef Hrádek, jednatel Městských služeb Písek.

Lávka byla postavena v roce 2003, poté co původní provizorní lávku rok předtím strhla povodeň. „Jsou na ní pravidelně prováděny všechny revize tak, jak výrobci udávají. Minimálně každý rok se na lávku někdo podívá,“ uvádí místostarosta.

Podle něj lávka nevykazuje žádné závady a kontrola je jen preventivní. Před několika lety byl opraven povrch lávky – právě jeho netěsnost může vést ke korozi nosných lan.

Znovu by se podle místostarosty Hořánka mohla otevřít nejpozději do měsíce. Do té doby musí lidé při cestě přes Otavu využít například Nový most, který se nachází zhruba 400 metrů proti proudu řeky.