V Česku začíná cvičení vzdušných sil Odolné nebe. Zapojí se i policie

V pondělí začíná národní cvičení vzdušných sil Odolné nebe, dva týdny budou po celém Česku trénovat všechny útvary vzdušných sil i aktivní zálohy. Komplexní dvoustupňové cvičení v rámci Národního posilového systému protivzdušné obrany ČR (NaPoSy PVO ČR) potrvá do 8. září.

Cílem výcviku je prověření dovedností jednotek a štábů vzdušných sil v přípravě, plánování a provedení operace k ochraně vzdušného prostoru České republiky, včetně systému velení a řízení na taktickém stupni.

Kromě všech útvarů vzdušných sil a vojáků aktivní zálohy bude do akce zapojeno také Centrum leteckého výcviku Pardubice a Policie ČR. Ta bude při cvičení plnit úkoly „na zemi“ po donucení vzdušného narušitele k přistání.

Vojáci budou trénovat s letouny JAS-39 Gripen, L-159 Alca, L-410 Turbolet, C-295 Casa, Z-142 Zlín nebo L-39 Albatros a vrtulníky Mi-171, Mi-17 nebo W-3A Sokol. Na zemi bude cvičit protiletadlová raketová technika 2K12 KUB a RBS-70/RBS-70 NG.

Zvýšená hluková zátěž

Akce se bude soustředit převážně do vzdušného prostoru určeného pro pravidelný letecký výcvik. Výjimkou budou specifické výcviky v některých z nadstandardně vyhlášených prostorů. Ty budou omezené na dobu od 10:00 do 12:00 nebo 14:30 až 17:00.

Armáda se předem omluvila za zvýšenou hlukovou zátěž, která bude s leteckou aktivitou spojená.