V Česku platila výstraha před ledovkou, Pražský okruh ochromily nehody

Policisté zasahují u hromadné dopravní nehody na Pražském okruhu (zdroj: Policie ČR)

Od jedné hodiny v noci byla v platnosti výstraha před ledovkou, skončila hodinu před polednem. K tomu se mohly tvořit mrznoucí mlhy. Meteorologové v té souvislosti už dříve varovali před problémy v dopravě. Ty způsobilo například několik nehod blízko u sebe na Pražském okruhu u Jinočan ve směru k dálnici D1. Rychle se tam vytvořily mnohakilometrové kolony, které se začaly rozjíždět až dopoledne.

Kvůli kolizím uzavřela policie oba jízdní pruhy, auta tak mohla projíždět jen tím odstavným. Podle prvotních informací se srazilo pět aut, řekla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Vozidla se srazila na 21. kilometru okruhu. „Kolona na D5 ve směru do Prahy aktuálně začíná na osmém kilometru, kolona na D0 ve směru od Ruzyně přibližně na 25. kilometru, ze směru od D1 začíná kolona na 14. kilometru,“ uvedla policie krátce po 08:00 na síti X. Záběry, které zveřejnila, ukazují osobní auta po nehodě na lesknoucí se vozovce.

Těsně po desáté hodině ráno policisté na sociální síti uvedli, že se následky střetu na Pražském okruhu podařilo odstranit a dlouhé kolony se začaly pomalu rozjíždět. Kropáčová nicméně po obnovení provozu upozornila, že na D5 mohou problémy přetrvat ještě dlouhou dobu.

„Ledovka se tvořit může, protože se vyskytují srážky, teploty jsou pod nulou a je prochlazený povrch,“ upozornila ráno meteoroložka ČT Milada Křížová. 

„Když se podíváme na radar, tak srážky jsou prozatím málo intenzivní. Dokonce na frontě, která Česko přecházela, už dokonce slábnou. Za ní se vytváří další přeháňky, které ojediněle také mohou způsobovat ledovku,“ dodala.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před ledovkou
Zdroj: ČHMÚ

Během noci meteorologové naměřili teploty pod bodem mrazu. Od středy do pátku se budou teploty během dne pohybovat mezi třemi a osmi stupni Celsia. V sobotu se výrazně oteplí, teploty dosáhnou až jedenácti stupňů Celsia.