V čele Nejvyššího správního soudu končí Michal Mazanec. Nástupce jmenuje ministr Blažek

Ve funkci předsedy Nejvyššího správního soudu (NSS) v pátek končí Michal Mazanec. Letos oslavil 70. narozeniny, s koncem roku tak musí odložit talár a tím pádem opouští také funkci ve vedení soudu. Do jmenování nového předsedy povede NSS místopředsedkyně Barbara Pořízková.

Jmenování je v kompetenci prezidenta Miloše Zemana, který avizoval, že se chce dohodnout s novým ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS). Blažek před Vánoci připustil, že Mazancův nástupce nebude jmenován hned zkraje roku, nicméně chod instituce to podle něj neovlivní. S prezidentem bude v lednu o novém předsedovi soudu mluvit premiér Petr Fiala (ODS), uvedl Blažek.

Kandidáti na předsedu NSS jsou podle Blažka tři

Předchozí ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) navrhla jako kandidáta na Mazancova nástupce soudce Filipa Dienstbiera. Podle Blažka jsou na funkci tři kandidáti, vedle Dienstbiera ještě Pořízková a soudce Karel Šimka.

Mazanec patří k předním osobnostem správního soudnictví v Česku. V roce 2003 se stal místopředsedou NSS, v roce 2018 byl po Josefu Baxovi jmenován předsedou soudu. Vzhledem k věku ale nemohl funkci vykonávat celé funkční období, které trvá deset let.