Už první dávka očkování chrání před variantami covidu. Nejasnosti ale panují okolo delty

Události: Očkování a varianta delta (zdroj: ČT24)

Očkování podle nové analýzy zdravotnických statistiků stále chrání před covidem-19. Výzkum ukázal, že k nákazám po vakcinaci dochází jen v minimu případů. Do čísel se zatím nepromítla delta varianta, která se šíří i u nás. Z dotazů České televize na laboratoře vyplynulo, že zatímco některé ji identifikují u většiny vzorků, jiné ji nezaznamenaly vůbec.

Třiapadesátiletá Martina Bášová po prodělání nemoci covid-19 zastane jen lehčí práce v domácnosti nebo na zahradě. „Dělá mi problém předklon. Kdybych si sedla se židlí, tak asi jo. Ale nést celé tělo a předklonit se, je pro mě velký problém,“ popsala své potíže po prodělání nemoci, kterou se nakazila v únoru. Nejhorší období, které skončilo jejím připojením na mimotělní oběh, si nepamatuje.

Vzpomínky na začátky rehabilitace jsou ale ještě čerstvé. „V té době jsem byla takzvaný úplný ležák. Nemohla jsem si sednout, natož stoupnout. Nemohla jsem si podat hrníček s pitím,“ přiblížila. Postupně se její stav lepší. Za sebou už má také první dávku očkování a věří, že ji ochrání před těžkým průběhem v případě další nákazy. „Moje plíce jsou dneska v takovém stavu, že pokud bych teď chytla covid, tak už tady nebudu,“ svěřila se.

Podle analýzy zdravotnických statistiků se po první dávce očkování nakazilo zhruba jedno procento lidí, po té druhé ještě méně. Těžkých případů, kdy byl pacient hospitalizovaný na jednotce intenzivní péče, nebo zemřel, evidují pouze zlomek.

Nákaza po očkování
Zdroj: ÚZIS

„Je evidentní, že to očkování stále funguje. Při všech těch rizicích šíření nové mutace viru bychom mohli vidět i opačný efekt, a to se zatím neděje,“ uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

„Případy explicitně sledujeme a jsou předávány hygienám, aby je měly takzvaně vysvíceny, zdůrazněny v tom systému a mohly je prioritně řešit,“ popsal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle některých studií chrání první dávka očkování proti mutaci delta jen ze zhruba třiceti procent.

Hospitalizace na JIP nebo úmrtí po očkování
Zdroj: ÚZIS

Důležitá je tak i druhá injekce. „Je třeba být stále na pozoru. Být si vědom toho, že mně už nehrozí tak zásadní nebezpečí v případě infekce, ale že jsem pořád součástí řetězce přenosu viru,“ přiblížil virolog Akademie věd Libor Grubhoffer.

Záchyty delty se v Česku napříč laboratořemi liší. Zatímco některé nezaznamenaly na začátku července ani jeden případ, u jiných představuje až 80 procent pozitivních vzorků. Zatím jde ale celkově o nízké počty pozitivních PCR testů.

Procento z pozitivních vzorků s delta variantou
Zdroj: Průzkum ČT

Očkování bude možné i bez registrace, zatím jen v Praze

Už v pondělí by lidé měli mít možnost očkovat se bez předchozí registrace. Zatím jen na dvou místech v Praze – na hlavním nádraží a v obchodním centru na Chodově. Podle zájmu by jich pak mohlo být víc. Dosud byla tato možnost výjimečná, když očkovacím centrům zbyly vakcíny, pro které si registrovaní nepřišli.

K té první se dostala mimo registraci a v podstatě náhodou Martina Mádlová. „Vezla jsem kamarádku, ona šla na očkování. Zbyly jim nějaké vakcíny, tak jsem se připletla,“ popsala. Za sebou už má obě dávky.

Od příštího týdne bude očkování bez registrace přístupnější. Očkovat se budou moci ti, kteří nemají první dávku odjinud. Pokud bude o vakcíny bez registrace zájem, chce ministerstvo zdravotnictví takto připravit i další místa.

„Mělo by to být určeno pro ty, kteří vůbec nejsou naočkovaní, abychom je přitáhli, oslovili. Jsou to lidé, pro které je problematické se registrovat nebo si kvůli svému pohodlí nechtějí dopředu něco plánovat,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Od července přijde méně očkovacích látek

Celkově má do Česka přijít méně vakcín. „Tuto informaci jsme věděli s předstihem, tak jsem se na to připravili. Jsme schopni toto krátkodobé ponížení, jak já věřím, že je krátkodobé, vykrýt ze svých zásob,“ vysvětlil pražský koordinátor očkování Martin Ježek.

Podle ředitele Stodské nemocnice Miroslava Zábranského nedostatek látek od Pfizeru komplikuje očkování u nejmladších. „Právě proto se u části populace 18 a níže prodlužují čekací doby,“ popsal Zábranský.

„Od poloviny července začínáme přibrzďovat s očkováním, a to z důvodu, že nám v průběhu července bude dodáváno o polovinu méně vakcín než doposud a zároveň ten zájem o očkování nám výrazně klesá,“ přiblížila náměstkyně pardubického hejtmana zodpovědná za očkování Michaela Matoušková (STAN).

Zároveň teď musí centra řešit také to, že lidé termíny očkování dopředu mění a ruší nebo na ně vůbec nepřijdou.

Nejvíce se v Česku očkuje Pfizerem, zájem klesá s věkem

V Česku už aspoň jednu dávku vakcíny dostalo přes pět milionů zájemců. Nad 3,6 milionu vystoupal počet lidí s ukončeným očkováním. Naprostá většina z bezmála devíti milionů v Česku podaných látek je od společností Pfizer BioNTech. Injekcí s Modernou a AstraZenecou aplikovali zdravotníci v obou případech zhruba tři čtvrtě milionu.

Celkem se v Česku očkování už účastní skoro dvě třetiny dospělé populace, mezi které se počítají alespoň ti registrovaní k očkování. Podle zdravotnických statistiků je tak reálné splnit unijní cíl, tedy naočkovat v červenci 70 procent dospělé populace nejméně jednou dávkou.

Zájem se ale liší napříč věkovými kategoriemi. V těch nejstarších a zároveň nejohroženějších překračuje 80 procent. Postupně pak klesá ke zhruba 40 procentům u skupiny 16 až 29 let. Ta se ale zároveň mohla k vakcinaci přihlásit teprve před měsícem.