Ústavní soud vyhověl stížnosti muže, jenž usiluje o osvojení dcery své partnerky

Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnosti muže z Mostu, jenž chtěl získat do takzvané preadopční péče jedenáctiletou dceru své partnerky. Její biologický otec, který s rodinou nežije, s tím souhlasil, proti se však postavila justice. Doporučila počkat, zda se ještě vztah s biologickým otcem nezlepší. Nyní musí znovu rozhodnout Okresní soud v Mostě. Preadopční péče je předstupněm osvojení.

„Jakkoli je kontakt biologického otce s dítětem žádán judikaturou, nelze ignorovat realitu, jdou-li životní cesty obou rodičů i jejich dcery zcela jinými směry, a to zřejmě nezvratně,“ stojí v nálezu soudce zpravodaje Ludvíka Davida.

Pisatel ústavní stížnosti je takzvaným sociálním otcem dívky, žijí ve společné domácnosti. Její matku si vzal za manželku, mají spolu další společné dítě. Vztah dívky s biologickým otcem postupně slábl. Několik let biologický otec neplatil výživné. Rodina se rozhodla, že by si měl dívku takzvaně „přiosvojit“ její sociální otec.

Soudy se však postavily proti preadopční péči – a podle ústavních soudců tak porušily mužova ústavně zaručená práva na ochranu soukromého života a také právo na řádné odůvodnění. Při rozhodování o preadopční péči by soudy měly hodnotit stabilitu výchovného prostředí, plyne z nálezu zpřístupněného na webu ÚS.

ÚS: Soudy vycházely z intuice či představy

„Nelze než konstatovat, že oba soudy, zamítly-li návrh a odkázaly-li navrhovatele do neurčité budoucnosti, vycházely bez náležité skutkové opory výhradně ze své intuice nebo spíše představy,“ pokračuje nález.

Klíčovou hodnotou v podobných sporech je nejlepší zájem dítěte. Podle nálezu však není „jednosměrnou cestou“. Je úzce propojen s nezřídka komplikovanými rodinnými vztahy, které je zapotřebí objasnit a zohlednit, upozornil soud. V projednávané kauze podle ÚS nemá příliš smysl rozhodnutí o preadopční péči a případném osvojení odkládat na neurčito, když spolu nová rodina žije sedm let.

„ÚS preferuje za zjištěného stavu rodinných poměrů stabilitu výchovného prostředí, která jako silný faktor, po zjištění způsobilosti manžela matky nezletilé pro preadopční péči, otevírá možnost budoucího osvojení. Vztah biologického otce nebo prarodičů k nezletilé nezůstává ‚utajen‘ a může být v její dospělosti navázán i bez právem aprobovaného pouta,“ stojí v nálezu.