Ukrajinské děti dostanou v českých školách potvrzení, doma jim uznají docházku

Žákům z Ukrajiny, kteří začali chodit do školy v Česku, uznají úřady po návratu do vlasti plnění povinné školní docházky. Dohodla se na tom ministerstva školství obou zemí. České ministerstvo zveřejnilo také podobu potvrzení, které budou školy ukrajinským žákům vydávat. Kolik je v Česku ukrajinských dětí, není zcela jasné, protože uprchlíci ve věku pod 15 let se nemusí hlásit. Od začátku války se na cizinecké policii nahlásilo 225 302 lidí nad touto věkovou hranicí. Česko také vydalo Ukrajincům od 24. února 330 226 víz dočasné ochrany.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2022)

  • 6:47

    Ukrajinské město Apostolove, které leží sedmatřicet kilometrů od města Kryvyj Rih, zasáhly ruské rakety. Starosta města Andrej Osa oznámil, že o život přišli čtyři lidé a jeden byl zraněn, píše ukrajinský server The Kyiv Independent.

  • 5:54

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě.

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě, Autor: Gleb Garanich, Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 5:49

    Výkonný ředitel Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví Patrik Ky prohlásil, že se velmi obává o bezpečí na Západě vyrobených letounů, pokud budou v Rusku létat bez přístupu k náhradním dílům a řádné údržbě. Rusko nemá kvůli sankcím za invazi na Ukrajinu k servisu a náhradním dílům přístup.

V pátek nově získalo vízum dočasné ochrany 1715 ukrajinských uprchlíků. Ve srovnání s minulým pátkem jich bylo zhruba o sto více. Cizinecké policii se v pátek ohlásilo 2209 lidí. Nahlašovat se nemusí děti do 15 let, kteří podle dat vnitra tvoří asi třetinu uprchlíků. Mezi dospělými Ukrajinci s dočasnou ochranou tvoří asi tři čtvrtiny ženy.

Od počátku tohoto týdne se zkrátila lhůta pro nahlášení u cizinecké policie po vstupu do republiky. Podle ministerstva vnitra to umožní například lépe využít ubytovací kapacity v jednotlivých obcích.

Uprchlíci mají po registraci také povinnost nahlásit, pokud Česko opouštějí, ne všichni to ale učiní. Kvůli tomu má stát podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) přesnější data o nově příchozích než o těch, kteří odejdou.

Ukrajinské školy uznají potvrzení o docházce v Česku

Ukrajinské děti, které v Česku získaly dočasnou ochranu a chodí tu do školy, dostanou při návratu dvojjazyčný dokument. Školy v něm uvedou, jaký ročník a obor vzdělávání žák navštěvoval a v jakém rozsahu. Po předložení potvrzení budou ukrajinské školy uznávat studium absolvované v Česku podle českého vzdělávacího systému.

Do českých škol začaly děti ukrajinských uprchlíků chodit po začátku ruského útoku na Ukrajinu koncem letošního února. Podle výsledků průzkumu MŠMT chodilo k 7. dubnu do základních škol 23 204 ukrajinských dětí, do mateřských škol dalších 3310 ukrajinských dětí. Školy i školky mají ještě volná místa – do mateřských škol může začít chodit téměř 13 tisíc dalších dětí, do základních škol i 150 tisíc.

Ministerstvo školství připravuje opatření, která by od září měla podpořit integraci válečných uprchlíků z Ukrajiny do českých škol. K opatřením chystá také financování, uvedlo koncem dubna.