Počet lidí v Česku se blíží k historickému maximu 11 milionů. Podíl na tom mají Ukrajinci

Události: V Česku už je skoro 11 milionů lidí, města se roztahují do šířky (zdroj: ČT24)

Počet lidí, kteří jsou na území Česka, se blíží historickému maximu. Ukazují to data Českého statistického úřadu a ministerstva vnitra. Součet počtu obyvatel a uprchlíků z Ukrajiny je nyní 10,835 milionu. To je téměř stejné množství obyvatel, jaké měly Čechy, Morava a Slezsko před začátkem druhé světové války.

Podle statistiků žilo v Česku k prvnímu lednu 10 milionů a 524 tisíc lidí. Pro srovnání – sčítání lidu v roce 1930 ukázalo, že v Čechách a „moravskoslezské“ části Československa se k některé z národností přihlásilo těsně přes 10,5 milionu lidí. O devět let dříve to bylo asi 9,8 milionu lidí.

Do stávajících statistik se počítají lidé s českým občanstvím a cizinci s trvalým pobytem. Oproti předchozímu sčítání v roce 2011 přibylo skoro osmaosmdesát tisíc lidí a také porodnost na jednu ženu sice v posledních letech zřetelně stoupla – z hodnot kolem 1,15 až na loňských 1,83. Na prostou reprodukci to ale nedostačuje a aby se Česko nezačalo časem zase vylidňovat, budou potřeba dvě věci: migrace a víc lidí, kteří se dožijí vysokého věku.

„Dá se říci, že za nárůstem počtu obyvatel Česka za posledních deset let, respektive mezi sčítáními z roku 2011 a 2021, stojí migrace,“ doplňuje vedoucí oddělení demografické statistiky Českého statistického úřadu Terezie Štyglerová. „Česká republika je pro cizince migračně atraktivní.“ 

.

Uprchlická vlna doléhá na školy, pomoci může firmám

Podle dat ministerstva vnitra byli k pondělí v Česku s udělenou dočasnou ochranou 322 822 Ukrajinci, kteří uprchli před válkou. S náporem uprchlíků si musely poradit především školy, víc práce mají například i lékaři, firmy ale na druhou stranu snáze hledají nové zaměstnance.

Například v Karlových Varech je už každý desátý obyvatel z Ukrajiny, do škol nastoupilo přes šest set dětí. Čtyřiadvacet předškoláků tam chodí do nové adaptační skupiny v bývalé základní škole.

Podle údajů ministerstva školství bylo na začátku dubna v mateřských školách už přes tři tisíce a v základních školách pak 13 000 ukrajinských dětí. Po pandemii je to pro učitele další velká výzva.

Velký nápor kvůli běžencům zažívají lékaři – od praktických až po pediatry. Každý desátý uprchlík je totiž dítě do šesti let věku. Víc práce mají lékaři třeba i v porodnicích – skoro tři čtvrtiny uprchlíků jsou ženy, některé těhotné.

Od vypuknutí války začalo podle dostupných údajů v Česku pracovat 24 tisíc ukrajinských uprchlíků. Na těžkou práci si nestěžuje ani třiadvacetiletá Natalye. V Česku vlastně pracuje místo svého manžela – ten sem jezdil vydělávat v minulých letech.

Kromě zemědělství se uprchlíci nejčastěji uplatňují ve výrobě, dopravě nebo ve službách. Často ale musí přijmout méně kvalifikovanou práci, než jakou vykonávali ve své domovině.