U Zlína se pohybuje nejméně jeden medvěd. Policie vyzývá k obezřetnosti

Události: U Zlína se pohybuje medvěd (zdroj: ČT24)

Odborníci potvrdili, že se u Zlína pohybuje medvěd. A zřejmě není jediný. Během uplynulých čtyřiadvaceti hodin na ně narazili turisté nebo sportovci hned na třech různých místech. Důkazem jsou i stopy a snímky z fotopastí. Protože ale šelmy nebyly nijak nebezpečné, zatím není důvod k vyhlášení mimořádných opatření.

„Městská policie Zlín přijala v sobotu 11. května 2024 krátce před půl dvanáctou oznámení o výskytu medvěda v lesních porostech mezi místní částí Kudlov, osada Pindula a obcí Želechovice nad Dřevnicí,“ napsala zlínská městská policie na svých webových stránkách. Místní myslivci jeho výskyt potvrdili později objevem stopy.

K podobnému setkání došlo v neděli dopoledne na Hostýnských vrších nedaleko vesnice Držková. Miroslava Jiříčková při vyjížďce na koni uviděla na vzdálenost asi dvě stě padesát metrů medvědy dokonce dva. „Jedeme a najednou se podívám na druhou stranu a tam si to štrádují nahoru medvědice s medvídětem,“ popsala.

Na Vizovických vrších medvěda dokonce zachytila fotopast. Podle času na snímcích se v neděli před desátou dopoledne na místě poblíž turistické stezky zdržel třiadvacet minut.

Radnice obyvatele vyzvaly k obezřetnosti, stejně jako zlínská policie. „Při pohybu v lesních porostech dbejte zvýšené opatrnosti, vyhýbejte se nepřehledným a hustě zarostlým místům, pokud budete mít s sebou psa, mějte ho vždy na vodítku. Samozřejmostí by také měl být nabitý mobilní telefon, aby si člověk dokázal v případě potřeby přivolat pomoc,“ napsala na webu.

Výskyt medvěda zaznamenali na Zlínsku po šesti letech. V roce 2018 šelma způsobila farmářům, hlavně na Valašsku, škody za statisíce korun.