Na Slovensku podle ministra zastřelili medvěda, který zranil několik lidí v Liptovském Mikuláši

Zpravodaj ČT k usmrcení nebezpečného medvěda na Slovensku (zdroj: ČT24)

Na Slovensku byl v úterý zastřelen medvěd, který před více než týdnem zranil několik lidí ve městě Liptovský Mikuláš. Na sociální síti to napsal slovenský ministr životního prostředí Tomáš Taraba (SNS). Slovenská vláda na středečním jednání schválila návrh ústavního zákona, který má umožnit plošné odstřely medvědů pohybujících se v okolí měst a vesnic.

„Medvěd, který v Liptovském Mikuláši zranil pět lidí, byl včera ve 21:50 úspěšně odstřelen. K jeho identifikaci byl použit dron s biometrií. Děkuji všem složkám na místě,“ napsal ministr Taraba.

Státní ochrana přírody SR, organizace spadající pod ministerstvo životního prostředí, uvedla, že její zásahový tým medvěda zastřelil mezi obcemi Iľanovo a Závažná Poruba v okrese Liptovský Mikuláš. Tříletou medvědici identifikovala pomocí počítačového programu, který porovnal fotografie útočící šelmy z Liptovského Mikuláše se snímky a videonahrávkami z dronů.

Medvěd se do hustě obydlené části Liptovského Mikuláše dostal 17. března z okolních hor, kam se následně zase vrátil. Slovenské úřady po incidentu nasadily na vypátrání a likvidaci medvěda zásahový tým.

Spekulace o usmrcení jiné šelmy

Slovenský europoslanec za opoziční hnutí Progresívne Slovensko a ekolog Michal Wiezik ale tvrdí, že zásahový tým zastřelil jinou šelmu.

„Jednomu občanovi Liptovského Mikuláše se podařilo najít dokumenty, které zjevně ztratil zásahový tým a ve kterých byly zaznamenány údaje o uloveném medvědovi. Ukázalo se, že nešlo o osmdesátikilogramového až stokilogramového samce, jak jsme všichni dosud očekávali, ale o zhruba 67kilogramovou samici. Člověk nemusí být velký expert na biometrii, aby mohl konstatovat, že tato zabitá samice nemohla mít nic společného se samcem, který způsoboval problémy v Liptovském Mikuláši,“ řekl Wiezik na tiskové konferenci.

Zpochybnil i to, zda byl samotný postup při odstřelu v souladu se zákonem, protože podle evropského a slovenského práva je odstranění problémového medvěda až poslední možností.

Představitel ministerstva životního prostředí nicméně popřel informaci, že zasahujícím složkám ministerstvo dalo v zájmu uklidnění veřejnosti pokyn najít a usmrtit jakéhokoliv medvěda, který věkem a hmotností bude odpovídat šelmě, která do města na severu Slovenska pronikla.

Úřady také v několika regionech vyhlásily kvůli medvědům mimořádnou situaci, která v praxi zjednodušuje výkon různých opatření.

Medvěd tématem voleb i návrhu ústavního zákona

Téma střetů medvědů s lidmi a možného přemnožení této chráněné šelmy loni na Slovensku zasáhlo do kampaně před předčasnými parlamentními volbami. Představitelé nynější vládní koalice tehdy tvrdili, že stát nevystupuje dostatečně rázně vůči medvědům, kteří zranili lidi.

Někteří politici či instituce také zpochybnili dřívější studii ochranářů a vědců z českých univerzit, podle které medvědí populace na Slovensku čítá nanejvýše 1275 zvířat. Letos v lednu pak úřady představily záměr, který má zjednodušit a zrychlit postup při zásazích proti problémových medvědům.

Slovenská vláda chce značně uvolnit podmínky k odstřelu medvědů, na středečním zasedání proto navrhla ústavní zákon. Pro jeho schválení ve sněmovně ale bude potřebovat hlasy opozice. Podle Taraby předloha počítá s tím, že medvěda bude možné zastřelit, aniž bylo vydáno příslušné povolení a šelma napadla člověka, už tehdy, když se zvíře dostane k blízkosti měst a vesnic.

Podle opozičního Progresívneho Slovenska ale evropské právo umožňuje zaměřit se pouze na prokazatelně problémové medvědy.

Návrh ohledně zjednodušení odstřelu medvědů v podobě ústavního zákona ministr zdůvodnil snahou zajistit, že jej nebude moci posoudit ústavní soud.