Turisté se z uzavřených italských oblastí mohou vrátit. V zemi jsou tisíce Čechů, jeli hlavně na hory

Izolace platná pro 16 milionů lidí v severní Itálii se nevztahuje na turisty. Ujistili o tom čeští ministři zahraničí a zdravotnictví. Lidé, kteří v Lombardii či dalších provinciích uzavřených ve snaze zastavit šíření nového typu koronaviru nebydlí, mohou odjet domů. Podle Asociace cestovních kanceláří i odhadu generálního konzulátu v Miláně je v izolovaných oblastech několik tisíc Čechů, hlavně na horách.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Turisté, kteří jsou v Lombardii nebo některé ze čtrnácti uzavřených provincií v sousedních regionech, se nemusí bát, že by je až do 3. dubna nesměli opustit. Italská vláda sice vydala dekret, podle kterého je tato oblast uzavřena, ale nevztahuje se na turisty.

Podle českého ministerstva zahraničních věcí je povolen návrat z uzavřených oblastí domů, platí to i pro návštěvníky ze zahraničí. Turisté, kteří navštívili například Milán, tedy v Lombardii neuváznou. Potvrdili to čeští ministři zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

„Lidé se mohou vrátit do ČR s tím, že pro ně platí režim domácí karantény, jak jsme ho vyhlásili. Pokud se vrátí, zůstanou 14 dní doma,“ uvedl Vojtěch. 

Podle Petříčka by čeští turisté měli Lombardii či další uzavřené provincie opustit co nejrychleji. „Situace se stále vyvíjí, může tam být i další vystupňování opatření. V tuto chvíli bych doporučil se z těchto oblastí vrátit,“ zdůraznil. Generální konzul ČR v Miláně Jiří Kuděla ujistil, že není přerušena doprava.

Uzavřené oblasti v Itálii
Zdroj: ČT24/opa

Kdo si s urychleným návratem neví rady, může se obrátit na konzulát. Podle Jiřího Kuděly tak již učinily asi tři desítky lidí. Dotazy se týkaly odjezdu z Itálie, konzulát turistům sděluje, že se mohou vrátit ihned, nebo až v den, kdy to původně plánovali, odkazuje ale na doporučení českých politiků si s návratem pospíšit.

Otázky na příjezd do severní Itálie generální konzul od turistů zatím nedostal, zajímají se o to jen dopravci. „Zdá se mi, že lidé jsou dobře informovaní, jak z českého zpravodajství, tak ze zpravodajství, které dává náš zastupitelský úřad,“ podotkl Kuděla.

Konzulát podle něj může zajistit vydání potřebných dokumentů, kdyby turistům chyběly. „V nejhorším případě lze i zprostředkovat finanční pomoc,“ doplnil konzul.

V Itálii jsou tisíce českých turistů. Z uzavřených oblastí se budou vracet, lyžovat se stejně nedá

Podle Asociace cestovních kanceláří ČR je nyní v Itálii několik tisíc turistů z Česka, někteří ale mohou být v Římě nebo Florencii. Kolik jich je v uzavřených lokalitách, není zřejmé, podle odhadu konzulátu by jich mohlo být nanejvýš dvanáct tisíc, možná jen jednotky tisíc.

Podle mluvčího Fischer Group Jana Bezděka měla cestovní kancelář v uzavřené oblasti v době vyhlášení plošné karantény 250 klientů. „Všechny klienty jsme během rána informovali hromadnou SMS, kde jsme jim popsali situaci, která nastala, a informovali je, že během dnešního dne (neděle) se mohou vrátit zpátky do ČR a že by se měli vrátit, pokud tam nechtějí zůstat několik týdnů,“ shrnul Bezděk. Podle delegátů cestovní kanceláře přijali turisté situaci klidně a všichni se nejspíše vrátí domů.

Bezděk dodal, že již v sobotu, kdy se objevily první informace o hrozících výrazných omezeních na severu Itálie, byli turisté upozorněni, že budou muset zemi opustit. „I vzhledem k tomu, že lyžařská střediska nebudou fungovat, tak dovolenou, za kterou tam jeli, čerpat nemohou,“ podotkl.

Lidé, kteří mají koupené zájezdy do uzavřené oblasti, dostanou tedy zpět peníze, které zaplatili. Kompenzaci by měli dostat i ti, kdo do Itálie již dorazili, ale musí se vrátit.

Karanténa se týká celé Lombardie a dále provincií Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro a Urbino, Asti, Alessandria, Novara, Verbano-Cuiso-Ossola, Vercelli, Padova, Treviso, Benátky.

Kdo by nechtěl cestovat na zájezd do jiných částí Itálie, ale od cestovních kanceláří nejspíše nic nedostane. Výkonný ředitel Asociace cestovních kanceláří Michal Veber uvedl, že pokud v konkrétní oblasti nejsou omezení od místních úřadů, nemají cestovní kanceláře důvod neúčtovat storno poplatky. Objednané služby by totiž musely zaplatit ze svého.

  • Telefony generálního konzulátu ČR v Miláně:
  • +39 375 63 78 179
    +39 023 65 09 536
  • Telefon velvyslanectví ČR v Římě:
  • +39 335 310 450
  • Italská infolinka pro Lombardii (pouze pro telefonáty z Itálie):
  • 800 894 545
  • Italská infolinka pro Benátsko (pouze pro telefonáty z Itálie):
  • 800 462 340