Tisíce policistů po celé republice se chystají na konec prázdnin. Vzlétne i vrtulník

Tisíce policistů posílí o posledním prázdninovém víkendu běžné policejní hlídky na silnicích. V pátek bude na dopravu dohlížet i vrtulník. Množství policistů na silnicích zůstane i v pracovním týdnu, v prvních školních dnech se zaměří zejména na bezpečnost a plynulost provozu v okolí škol. ČT to sdělila vedoucí oddělení prevence Policejního prezidia Zuzana Pidrmanová.

S blížícím se posledním prázdninovým víkendem se mimo jiné pojí i zvýšený provoz na silnicích. „Ve větší míře proto potkáte i policejní hlídky, které se zaměří zejména na nesprávné předjíždění, nevěnování se řízení a telefonování za volantem,“ informovala policie na svém twitterovém účtu.

Na dopravu budou policisté dohlížet nejenom přímo na silních, ale i ze vzduchu. „V pátek se do hlídek zapojí i vrtulník letecké služby. Ten bude dohlížet na provoz,“ sdělil mluvčí policie David Schön. Vrtulník má kromě monitorování celkové situace na silnicích třeba schopnost rozlišit a dokumentovat konkrétní dopravní přestupky. „Má například kameru na monitoring poznávacích značek a dokáže rozpoznat předjíždění,“ vysvětlil Schön. O víkendu ale pak vrtulník ve službě nebude.

V prvních školních dnech budou tisíce policistů zajišťovat bezpečnost u škol, zejména u přechodů pro chodce. „Napříč celou republikou budou dohlížet na bezpečnost i plynulost provozu,“ přiblížila chystaná opatření během prvních školních dní vedoucí oddělení prevence Policejního prezidia ČR Zuzana Pidrmanová. Dodala, že je dohled u škol důležitý, protože jsou děti po prázdninách nepozorné. „Chvíli jim trvá, než si opět osvojí pravidla a zásady důležité například pro bezpečnou cestu do školy,“ odůvodnila. Dohlížet na provoz na silnicích a okolí škol bude kromě dopravní policie i pořádková služba, preventisté, ale i strážníci městských a obecních policií.

Policisté také za dětmi přijdou do škol. „Budou oslovovat děti v rámci různých besed a přednášek na téma bezpečné chování v silničním provozu,“ předeslala Pidrmanová.

Již několikátý rok policie na začátku školního roku organizuje celorepublikový preventivní projekt nazvaný Zebra se za Tebe nerozhlédne. Ten přináší informace o bezpečném pohybu v provozu i o osobním bezpečí. Pracovní sešity letos nově doplní také krátké videospoty, ve kterých se policie pokusí dětem co nejvíce přiblížit důležitá témata.