Taky si požádejte, radí Výborný rodinám čtyřletých. Stát podle něj bude muset doplatit rodičovskou všem

Juchelka (ANO), Sklenák (ČSSD) a Výborný (KDU-ČSL) o navýšení rodičovského příspěvku (zdroj: ČT24)

Rodiče, kteří nedosáhli na navýšení rodičovského příspěvku, protože ho už vyčerpali, mají stejně požádat o navýšení, doporučil jim to předseda lidovců Marek Výborný (KDU-ČSL). Pokud by Ústavní soud vyhověl jeho stížnosti, zpětně by se rodiče mohli domoci 80 tisíc korun, na které mají nárok ostatní rodiny. Výborný to řekl v pořadu Události, komentáře, spolu s ním byli hosty Roman Sklenák (ČSSD) a Aleš Juchelka (ANO).

„Jsme přesvědčeni, že vláda ANO, ČSSD a KSČM postupovala diskriminačně, protože trestá 70 tisíc rodičů za to, že dříve nastoupili do zaměstnání, přestože mají dítě mladší čtyř let,“ oznámil Výborný.

V tom, že se navýšení rodičovského příspěvku netýká asi 20 procent rodin, které mají dítě mladší čtyř let, vidí Výborný rozpor s právní jistotou, legitimním očekáváním, Ústavou i Listinou základních práv a svobod. „Kdyby vláda dala vyšší rodičovskou těm rodinám, kde se dítě narodí až v roce 2020, neřekli bychom ani popel. Ale takhle vznikly dvě kategorie rodičů,“ řekl šéf lidovců.

„Všechny rodiny by proto měly požádat o navýšení rodičovského příspěvku. Úředník jim to zamítne, on nebude moci jinak, ale rodiny mají trvat na tom, aby to bylo písemně, na to má každý nárok. I kdyby Ústavní soud rozhodl za dva roky, tak jim to stát bude muset doplatit,“ doporučil Výborný.

Každá změna přináší to, že jeden den platí to a druhý ono, tvrdí Sklenák

Podle Juchelky ale pravidla, pro která se parlament rozhodl, nejsou diskriminační: „Naše podmínka je spravedlivá jako každá jiná.“ Dodal, že už v minulosti navrhl úpravu zákona, podle které by rodiče směli dočerpat rodičovský příspěvek na jedno dítě i přesto, že už by měli doma druhé a čerpali i na něj.

Ani Sklenák si nemyslí, že jde o diskriminaci. „Vždycky můžete říct, že dnes něco platí a zítra je to jinak, to je u každé změny. My jsme podporovali co nejširší variantu, ale s koaličním partnerem jsme se na tom nedohodli,“ připomněl Sklenák. 

Oba poslanci z vládních stran ANO a ČSSD se shodli, že ačkoliv od začátku ledna stojí rodiče na navýšení rodičovského příspěvku na úřadech fronty, úřady pracují, jak mají, a situaci nepodcenilo ani ministerstvo práce. 

„Myslím, že lépe to udělat nešlo. Všichni, kterých se to týká, dostali individuální dopis s informacemi na míru o tom, kolik jim ještě zbývá dočerpat. Byla zřízena e-mailová a telefonická linka, vše je možné vyřídit z domova nebo poštou,“ dodal Sklenák, jehož strana má ministerstvo práce v gesci.

Záznam celé debaty si můžete pustit ve videu.