Stavba dálnice D35 se vleče už půl století. Zpoždění ji prodražují o miliardy, poukázal NKÚ

Zpoždění staveb jednotlivých úseků prodražuje dálnici D35 o miliardy. V závěru kontroly, která se soustředila na dokončení dálnice mezi Hradcem Králové a Olomoucí, na to poukázal Nejvyšší kontrolní úřad. Kontroloři zároveň podotkli, že stavba D35 fakticky trvá – od začátku prvních příprav – již půl století a ještě potrvá téměř do konce dekády.

Dálnice D35 je dálnice, kterou lze zařadit do pomyslné první generace českých dálnic, tedy mezi ty, které se stavěly již v 70. letech minulého století a dokonce se první její úseky již koncem 70. let otevíraly. Její plánovaná trasa se postupem času poněkud měnila, z původní Hradec Králové – Lipník nad Bečvou byla nejprve na západě protažena do Liberce, a pak zkrácena do Jičína. Zatím ale – po půl století od začátku – zdaleka není hotová ani mezi Hradcem a Lipníkem. Příprava některých úseků trvá i 27 let.

Šest let zpoždění za 7,6 miliardy korun

Kontrola NKÚ se soustředila zejména na období mezi rokem 2017 a květnem 2023, pracovníci úřadu se zabývali situací čtrnácti úseků D35, které v roce 2017 ještě nebyly zprovozněny. V době kontroly se podařilo Ředitelství silnic a dálnic dokončit přípravu osmi ze čtrnácti projektů. V průměru trvala příprava stavby úseků dálnice D35 dvanáct let. To považují kontroloři za příliš dlouhou dobu. Mluvčí úřadu Hana Kadečková podotkla, že NKÚ „zjistil skutečnosti, které významně snižují účelnost a hospodárnost vynakládání peněžních prostředků“.

Za příčiny považují kontroloři hlavně problémy se získáváním územních rozhodnutí a s výkupem pozemků. Že bylo územní řízení často dlouhé, přičítá ovšem NKÚ i silničářům. Ředitelství silnic a dálnic podle kontrolorů předkládalo stavebním úřadům neúplné podklady. „Na délku územních řízení mělo ale vliv i uplatnění práv účasntíků řízení (podání námitek a odvolání),“ stojí v závěrečné zprávě. Ke zpoždění staveb podle úřadu přispěly ovšem také prodlevy ŘSD při výběru dodavatelů stavebních prací v některých případech.

Jednotlivé stavby začínají proti původním plánům často s mnohaletým zpožděním, čím se ale také prodražují. Jednotlivé stavby mezi Opatovicemi nad Labem a Opatovcem (stavebně sedm, respektive osm úseků včetně tunelu Homole) se podle NKÚ zpozdily o šest let, a tím prodražily o 7,6 miliardy korun.

Mluvčí ŘSD Jan Rýdl ovšem v reakci na závěry kontroly uvedl, že reálně náklady nerostly. „V reálné hodnotě financí se započítáním inflace ta stavba prodražená není,“ uvedl. Ze zprávy NKÚ podle něj vyplývá, že nakládání s financemi na stavbu bylo v pořádku.

Příprava mohla naplno začít až v roce 2015, brání se ŘSD

Dálnice D35 naposledy dostala nový dokončený úsek loni před koncem roku, kdy se prodloužila ve směru od Hradce Králové takřka na dohled od Vysokého Mýta k obci Ostrov. Samotným Vysokým Mýtem a také Litomyšlí ale musí řidiči dál projíždět po staré silnici, jejíž průtahy vedou středem historických měst.

Od letoška se staví úsek Janov–Opatovec, rovněž se začalo stavět na jednom ze čtyř úseků mezi Hradcem Králové a Jičínem a ještě před koncem roku chtějí silničáři začít stavět mezi Vysokým Mýtem a Džbánovem. Dalších pět staveb mezi Ostrovem a Janovem a také druhou etapu výstavby mezi Křelovem a Slavonínem v Olomouckém kraji plánují zahájit v příštím roce. Zbylé dvě stavby mezi Opatovcem a Mohelnicí mají začít v roce 2025. Hotové by měly být do roku 2029. V příštích dvou letech chce ŘSD začít stavět také zbylé tři úseky mezi Hradcem Králové a Jičínem, tato větev dálnice má být v provozu v roce 2028.

Ředitelství silnic a dálnic uvedlo, že samo nemohlo úseky na východě Čech připravit o mnoho rychleji. Za výchozí datum považuje roky 2014 a 2015, kdy byla schválena aktualizace Zásad územního rozvoje Pardubického kraje a bylo vydáno kladné stanovisko EIA, což byly dokumenty, které další konkrétní přípravu teprve umožnily.

„Teprve někdy kolem roku 2015 jsme se mohli s vervou pustit do přípravy této komunikace a prakticky během osmi let se podařilo tyto zásadní úseky připravit,“ zdůraznil Jan Rýdl.

Ministerstvo dopravy uvedlo k prověrce, že se snaží přípravu dostavby dálnice D35 urychlit. Připustilo, že se v minulosti příprava úseků zpožďovala. „Souhlasit lze se závěrem, že v důsledku změn v přípravě a oddalování výstavby rostou náklady staveb, byť je třeba upozornit, že s časem nerostou jen ceny, ale díky inflaci se též snižuje hodnota peněz,“ uvedl mluvčí ministerstva František Jemelka.

D35 má po dokončení sloužit nejen jako spojnice východních Čech a Moravy, ale ve spojení s D11 také jako alternativa k dálnici D1 ve spojení Prahy se střední a severní Moravou. S 210 kilometry to bude zdaleka nejdelší dálnice, která nebude začínat v Praze.

  • v 70. letech zprovozněno:
  • tři úseky, 13 km (z 210)
  • v 80. letech zprovozněno:
  • čtyři úseky, 13 km (celkem 26 z 210)
  • v 90. letech zprovozněno:
  • 2 úseky, 15 km (celkem cca 40 z 210 – po zaokrouhlení na celé kilometry nejsou součty přesné)
  • v letech 2000–2009 zprovozněno:
  • 3 úseky, 21 km (celkem cca 60 z 210)
  • v 10. letech zprovozněno:
  • nic
  • ve 20. letech zprovozněno:
  • 2 úseky, 29 km (celkem cca 90 z 210 km)