ŘSD otevřelo další úsek dálnice D35 z Časů do Ostrova na Chrudimsku

Otevření úseku dálnice D35 mezi Časy a Ostrovem (zdroj: ČT24)

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ve čtvrtek otevřelo další úsek dálnice D35 v Pardubickém kraji z Časů do Ostrova na Chrudimsku. Navazuje na část Opatovice–Časy. Celková délka D35 v regionu se tak prodloužila na více než 30 kilometrů.

Úsek z Časů do Ostrova měří 14,7 kilometru. Zahrnuje 22 mostů, z toho 16 na dálnici a čtyři nad ní, další jsou na přístupech na okolní pozemky. Nejsložitější bylo přemostění železničního koridoru u Uherska, které se stavělo neobvyklým způsobem.

Na každé straně kolejí stavbaři paralelně vybudovali jeho poloviny, které následně otočili nad trať. Nakonec vyplnili mezeru mezi nimi širokou asi 1,8 metru a oba díly spojili. Součástí úseku Časy–Ostrov jsou i dvě mimoúrovňové křižovatky a 5460 metrů protihlukových stěn. Předchozí úsek D35 v Pardubickém kraji Opatovice–Časy v délce 13 kilometrů ŘSD otevřelo loni v prosinci.

Mapa úseku dálnice D35 v úseku Časy–Ostrov
Zdroj: Ředitelství silnic a dálnic ČR

Zároveň s dálnicí vzniklo také policejní dálniční oddělení Městec. Bude sloužit pro dohled nad D35 od křížení s dálnicí D11 po úsek do Ostrova. Součástí areálu je rovněž Středisko správy a údržby dálnice Městec.

Výstavba u Městce stála 211 milionů korun bez DPH, z toho 31 milionů korun připadlo na policejní dálniční oddělení.

Přibude dalších 15 kilometrů dálnice

Dálnice D35 má v budoucnosti spojit Liberec, Hradec Králové a Olomouc, a vytvořit tak alternativní trasu k přetížené D1. Zároveň se má po jejím otevření výrazně ulevit městům a obcím po trase současné silnice první třídy číslo 35, která dnes z velké části slouží tranzitní dopravě. V provozu jsou ale zatím jen izolované úseky komunikace, které měří zhruba sto kilometrů, nyní přibude dalších 15 kilometrů.

Po úplném dokončení by měla mít dálnice a navazující rychlostní silnice s číslem 35 přibližně 260 kilometrů (trasa řady úseků ještě není určená), a být tak druhá nejdelší po D1 (ta dnes měří 366 kilometrů).

Středisko správy a údržby Městec
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Nejdelší zprovozněný úsek D35 slouží motoristům na Moravě, až na malou část u západního okraje Olomouce dálnice již dnes spojuje Mohelnici (kde navazuje na silnici I/35) s Lipníkem nad Bečvou (kde na ni navazuje úsek D1 k Ostravě). Celkem tato část dálnice měří zhruba 60 kilometrů.

Úsek na západ od Olomouce je zároveň nejstarším na D35 (původně to byla rychlostní silnice R35, dálnicí je oficiálně od ledna 2016), jednotlivé části dokončili stavbaři už mezi roky 1978 a 1986.