Státní zástupkyně obžalovala dvanáct lidí v kauze veřejných zakázek agentury CzechTourism

Události: Dvanáct obžalovaných v kauze CzechTourism (zdroj: ČT24)

Případ údajného podplácení kvůli veřejným zakázkám agentury CzechTourism v hodnotě téměř třiceti milionů korun míří před soud. Státní zástupkyně k němu podala obžalobu na dvanáct lidí. Informoval o tom mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Hlavní postavou případu je bývalý manažer agentury Aleš Pangrác, který podle policie manipuloval zakázky a přijímal úplatky za jejich rozdělování. Zbývající lidé včetně karlovarského radního Petra Bursíka (ODS) čelí obvinění z podplácení. Policie kvůli zakázkám prověřovala i exministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (ANO), její případ ale odložila.

„Státní zástupkyně Městského státního zastupitelství v Praze podala dne 9. srpna 2023 k Městskému soudu v Praze obžalobu na dvanáct fyzických osob,“ uvedl mluvčí Cimbala. Hlavním obviněným je bývalý manažer agentury CzechTourism Pangrác, který čelí obžalobě ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, porušení povinnosti při správě cizího majetku, poškození cizích práv a přijetí úplatku.

Pangrác je podle mluvčího Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslava Ibeheje obviněn ze tří trestných činů. Pangrác obvinění odmítá. Na otázku ČT, zda připouští pochybení, odpovídat nechtěl.

Podle kriminalistů zmanipuloval zakázky, aby je dostaly jím skrytě ovládané firmy. Další tendry pak údajně přidělil podnikatelům, kteří mu za to měli poslat úplatky v celkové výši tři a půl milionu korun. „K vyplacení části finančních prostředků s ohledem na již realizovaný zásah policejního orgánu nedošlo, z tohoto důvodu část jednání, které je hlavnímu obviněnému kladeno obžalobou za vinu, dosahuje toliko úrovně pokusu,“ upřesnil Cimbala.

Zbývajících jedenáct lidí stíhají detektivové pro trestný čin podplacení, za něž některým z nich hrozí až šest let vězení. „Šlo o osoby jednající za další dodavatele, kteří též profitovali z jiných hlavním obviněným ovlivněných veřejných zakázek. Na oplátku za zajištění veřejných zakázek pro jejich společnosti tito ostatní obvinění hlavnímu obviněnému poskytovali finanční protiplnění,“ dodal Cimbala.

Jedním z obžalovaných je i karlovarský radní a exnáměstek primátora Bursík. V minulosti podle detektivů poslal peníze firmě ovládané Pangrácem. Mělo jít o provizi za dotaci poskytnutou na akci, kterou ve městě organizoval. Šlo o světový pohár v triatlonu. „Já akorát zopakuji to, že necítím jakékoliv pochybení v této věci,“ reagoval.

Ovlivnění zakázek za zhruba dvacet sedm milionů korun vyšetřovali policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu, kteří v září 2019 obvinili deset lidí. Další dva začali stíhat později.

Vzhledem k velkému rozsahu spisu bude podle právníků hlavní líčení nařízeno nejdříve na počátek příštího roku.

Případ Dostálové policie odložila

Policisté kvůli případu zasahovali na podzim 2018 na ministerstvu pro místní rozvoj a v CzechTourismu. Kvůli podezření na nehospodárné zadávání zakázek v agentuře na podporu turismu prověřovali i bývalou ministryni Dostálovou, která měla CzechTourism na starosti jako náměstkyně pro regionální rozvoj. Kriminalisté zkoumali i její služební počítač, který jí pak vrátili.

„Nebyla jsem nikde na policii, nezúčastnila jsem se žádného výslechu. Policie byla na ministerstvu, to musím říct, že ano. Kolegové z resortu jim dávali dokumenty, ale to je opravdu všechno,“ tvrdí Dostálová.

Detektivové podezírali Dostálovou ze zneužití pravomoci úřední osoby kvůli několika zakázkám, do kterých měla zasahovat. Případ však nakonec loni v červnu odložili s tím, že exministryně mohla jednat nemorálně či neeticky, zákon ale neporušila. Jak informoval server Seznam Zprávy, ve vedlejší větvi kauzy neobvinili ani Pangráce, protože by jeho stíhání ve srovnání s většími zakázkami v hlavní větvi případu nebylo účelné.

Při prověřování Dostálové kriminalisté narazili také na případ auta pro jejího manžela. Exministryně totiž podle policie nechala posílat část odměny určené pro poslaneckou asistentku svému otci, který pak peníze údajně použil na splátky vozu pro manžela Dostálové. Odposlechy, které tuto verzi potvrzovaly, ale policie nemohla z procesních důvodů použít. Dostálová kauzu označila za nesmysl.