Státní zástupce podal obžalobu v kauze zakázky na dezinfekci fotbalových stadionů

Státní zástupce minulý týden obžaloval šest lidí a čtyři firmy v případu zakázky na dezinfekci fotbalových stadionů. České televizi to řekl dozorující žalobce Jan Scholle. Kauza se týká údajně předražené zakázky na dezinfekci stadionů za téměř deset milionů korun. Obžalobě čelí příbramský fotbalový klub, jeho majitel Jan Starka nebo bývalý místopředseda Fotbalové asociace (FAČR) Roman Berbr. Případ bude řešit Obvodní soud pro Prahu 6.

„V uvedené věci podal státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze 7. března 2024 obžalobu k Obvodnímu soudu pro Prahu 6 na šest fyzických a čtyři právnické osoby,“ informoval žalobce Scholle. Obžalobu podal kvůli podvodu a praní špinavých peněz. „Konkrétní právní kvalifikace a míra účastenství na trestné činnosti se u jednotlivých obviněných liší,“ doplnil.

Šest lidí a čtyři společnosti začali kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu stíhat před necelými dvěma roky. Loni v srpnu vyšetřování ukončili a navrhli poslat případ k soudu. Státní zástupce jim spis vrátil, v říjnu mu ho policisté vrátili s novým návrhem na podání obžaloby.

Kauza se týká zakázky ve výši 9,89 milionu korun na dezinfekci desítek stadionů včetně šaten a chodeb. Získala ji firma bývalého fotbalisty Jiřího Tymicha, podle policie si ale peníze přerozdělilo více lidí. Na nesrovnalosti upozornila kontrolní komise FAČR, podle které byly objem prací i celková cena extrémně nadsazené.

Většinu částky asociace dostala zpět, protože s dodavatelem uzavřela dohodu o narovnání. Za odvedené práce firmě zbylo zhruba sedm set tisíc. Zpravodajský web Seznam Zprávy informoval, že mezi obviněnými jsou i příbramský klub a jeho současný vlastník Jan Starka. Fotbalová asociace pak naznačila, že jedním ze stíhaných je také její bývalý místopředseda FAČR Roman Berbr.

Kriminalisté kvůli případu před třemi lety zasahovali v sídle asociace. Půl roku předtím vypukla jiná aféra kolem Berbra, která se týká údajné korupce a ovlivňování výsledků zápasů. Tu v současnosti řeší soud, který už u čtyř obžalovaných schválil dohody o vině a trestu. Berbr jakoukoli vinu odmítá.