Policie musí došetřit kauzu údajně předražené dezinfekce fotbalových stadionů, rozhodl státní zástupce

Státní zástupce vrátil policii případ zakázky na dezinfekci fotbalových stadionů, ve kterém navrhla obžalovat šest lidí a čtyři firmy. České televizi to řekl žalobce Jan Scholle z Vrchního státního zastupitelství v Praze s tím, že nařídil kriminalistům doplnit vyšetřování. Kauza se týká údajně předražené dezinfekce stadionů, kterou Fotbalová asociace ČR (FAČR) proplatila firmě bývalého ligového fotbalisty Jiřího Tymicha.

Šest lidí a čtyři společnosti začali policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu stíhat loni v srpnu. Letos v červenci je pak navrhli obžalovat z podvodu a praní špinavých peněz. Podle dřívějších informací je mezi obviněnými příbramský druholigový fotbalový klub, jeho majitel Jan Starka nebo bývalý místopředseda FAČR Roman Berbr.

„V měsíci srpnu 2023 jsem rozhodl o vrácení věci policejnímu orgánu k doplnění. Policejní orgán po splnění mých pokynů bude muset obviněné opětovně seznámit s doplněným spisem a následně jej předložit zpět na státní zastupitelství,“ uvedl žalobce Scholle. 

Kauza začala ještě za bývalého vedení FAČR. Na nesrovnalosti kolem zakázky na dezinfekci upozornila v prosinci 2020 kontrolní a revizní komise fotbalové asociace. Loni pak asociace oznámila, že v kauze není obviněn žádný z jejích současných zaměstnanců. Naopak tehdy naznačila, že jedním ze stíhaných je bývalý místopředseda asociace Berbr.

Cena byla nadsazená, tvrdí komise

Zakázku získala firma bývalého ligového fotbalisty Jiřího Tymicha. Od FAČR dostala 9,89 milionu korun na dezinfekci devadesáti stadionů včetně šaten a chodeb. Podle dřívějšího zjištění Radiožurnálu ale z dokumentů o převodu peněz vyplývá, že si je přerozdělilo více osob. Podle kontrolní komise byly objem prací, a tudíž i celková cena, extrémně nadsazené.

Většinu částky asociace dostala zpět, protože s dodavatelem uzavřela dohodu o narovnání. Za odvedené práce firmě zbylo zhruba sedm set tisíc korun. Zpravodajský web Seznam Zprávy loni v srpnu uvedl, že mezi obviněnými jsou i příbramský klub a jeho současný vlastník Starka mladší.

Kriminalisté kvůli případu předloni v únoru zasahovali v sídle asociace. Půl roku předtím vypukla jiná aféra kolem Berbra, která se týká korupce a ovlivňování výsledků zápasů. Tu v současnosti řeší soud.