Start týdne s vládní rošádou. Zeman v pondělí přijme nástupce Ťoka a Novákové

Prezident Zeman přijme oba kandidáty na ministry v pondělí v Lánech (zdroj: ČT24)

Budoucí ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček by se měl v pondělí odpoledne v Lánech představit prezidentu Miloši Zemanovi. Tentýž den se hlava státu seznámí i s Vladimírem Kremlíkem, který se má ujmout ministerstva dopravy. O konci stávajících resortních šéfů – Marty Novákové a Dana Ťoka (oba za ANO) – informoval premiér Andrej Babiš Pražský hrad ve středu.

Havlíček nyní působí jako místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace, jako o novém ministrovi se o něm spekulovalo dlouho. Kremlík je na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) náměstkem.

Prezident Zeman se už nechal slyšet, že se změnami souhlasí. Do úřadu Kremlíka a Havlíčka jmenuje 30. dubna po svém návratu ze státní návštěvy Číny. Na té by ho přitom měli doprovázet ještě odcházející ministři Nováková a Ťok.

V pondělí Ťok, ve středu Nováková

Dan Ťok svůj odchod z čela ministerstva dopravy oznámil v pondělí. Podle jeho slov ho neunavila ministerská práce, ale útoky, jimž musel čelit. Do budoucna se už nehodlá věnovat politice. Zda složí i svůj poslanecký mandát, si chce ještě rozmyslet.

Ve středu pak ministerstvo průmyslu oznámilo odchod své resortní šéfky Marty Novákové. O jejím politickém osudu, stejně jako v případě Ťoka, se spekulovalo již delší čas. Kontroverze vzbudila svým sporným vyjádřením o ceně mobilních dat, za níž podle ní stojí vysoké užívání bezplatných wi-fi. Pozornost vzbudilo i rozhodnutí vykázat na žádost Číny ze společné schůzky zástupce Tchaj-wanu.

Konkrétní důvody pro výměnu v resortu průmyslu nicméně Babiš neuvedl, sama Nováková pak mluví o pochybení v marketingové a PR komunikaci ministerstva. „Není to otázka toho, že mi něco zlomilo vaz. Například situace na trhu dat je tu velmi složitá a bude ji mít složitou také budoucí ministr,“ prohlásila ve čtvrtek.

Návrat do Svazu obchodu a cestovního ruchu, který dříve vedla, podle svých slov neplánuje a nevrátí se ani ke svému podnikání, které převzal její syn. „Předpokládám, že jsem dost aktivní na to, abych si určitě něco našla,“ sdělila.

Další změny? V této chvíli je neplánuji, říká Babiš

Premiér ve středu nevyloučil další změny v kabinetu, aktuálně ale navrhuje jen konec Novákové a Ťoka. Koncem minulého měsíce se objevily informace, že by mohl vládní řady opustit i ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO), zřejmě na popud Hradu.

Šéf koaliční sociální demokracie Jan Hamáček je nicméně nepotvrdil. A ministerský předseda uvádí, že se další personální změny vyloučit nedají, ale „v této chvíli“ je neplánuje. Na práci jednotlivých vládních členů se podle svých slov chce zaměřit na konci června, kdy bude menšinová vláda bilancovat rok své existence. „V rámci tohoto výročí se k práci našich ministrů určitě vyjádřím,“ konstatoval premiér.