Havlíček: Data musíme zlevnit. Začneme na tom pracovat okamžitě

Události, komentáře: Výměna na ministerstvu průmyslu (zdroj: ČT24)

Marta Nováková na ministerstvu průmyslu a obchodu neselhala, je přesvědčen její premiérem navržený nástupce Karel Havlíček. Upřednostnila však podle něj témata méně viditelná, podle Havlíčka možná ne ta nejdůležitější. On sám může stavět na dobrém vztahu s předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO) i na dosavadním působení ve vedení vládní rady pro výzkum. Rozhovor s Karlem Havlíčkem vedl v Událostech, komentářích Michal Kubal.

Pokud výměnu nezarazí prezident – který nic takového nenaznačil – stane se Karel Havlíček na přelomu dubna a května novým pánem Fantova paláce s charakteristickou kupolí na vltavském nábřeží. Byť je znám zejména jako předseda Asociace malých a středních podniků, v posledním roce se podle svých slov věnoval hlavně vládní radě pro výzkum, vývoj a inovace. Byl jmenován jejím místopředsedou.

„Nečekal jsem, že moje angažmá v roli místopředsedy rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace bude tak aktivní. Pustil jsem se do toho s maximální vervou, troufám si tvrdit, že jsme posunuli výzkum a vědu, nejen že jsme připravili inovační strategii, ale připravili jsme nový systém hodnocení, najeli jsme na nový systém financování,“ řekl Karel Havlíček.

Ve funkci vystřídá Martu Novákovou, která v posledních měsících plnila zpravodajství spíše okolnostmi, které s resortním působením souvisely jen částečně – výroky o nízkém využívání mobilních dat a vlivu na jejich cenu nebo odchodem tchajwanské delegace ze setkání s investory na ministerstvu na žádost čínského velvyslance.

Havlíček ale odmítl, že by Marta Nováková jako ministryně selhala. „Já si nemyslím, že by paní ministryně byla fatálně neúspěšná. (…) Troufám si tvrdit, že si nezvolila nejsprávnější priority v některých oblastech. Udělala velké množství dobrých kroků, možná ne úplně viditelných a možná ne v oblastech, které jsou úplně nejdůležitější,“ řekl.

Jako na nástupce Marty Novákové čeká na Karla Havlíčka řada úkolů, z nichž k bedlivě sledovaným patří ceny mobilních dat. Ujistil, že na problému začne pracovat neprodleně. „Data musíme v každém případě zlevnit. Je nemyslitelné a naprosto nepředstavitelné, aby se kdokoliv domníval, že budeme mít v Česku jedny z nejdražších mobilních dat v Evropě. Musí se na tom začít pracovat okamžitě,“ ujistil Karel Havlíček.

Bude se také podílet na rozhodování o energetické budoucnosti Česka. Zmínil se jednak o nárůstu podílu obnovitelných zdrojů z 12 na 20 procent. Většinu energie by ale podle něj měla republika brát z jádra. „Případná výstavba nových jaderných bloků není vůbec otázka byznysu. Je to otázka bezpečnosti, energetických zdrojů a toho, že se musí vše naprosto perfektně promyslet,“ předpokládá přitom Havlíček.

Během působení v radě pro výzkum navázal nynější kandidát na ministra průmyslu a obchodu úzký vztah s premiérem Andrejem Babišem. Pozornosti neunikl například fakt, že jej doprovázel na návštěvu Spojených států, kam přitom Babiš nevzal žádného tehdejšího ministra. Havlíček přitom neskrývá obdiv vůči svému budoucímu vládnímu šéfovi.

„Jak jsme jezdili po světě, nesl prapor České republiky v rukou a udělal maximum pro to, abychom se prezentovali jako země, která je vzdělaná, země, která jde za svým cílem, je sebevědomá, země, která chce být regionem budoucnosti,“ míní.

Andreje Babiše ale také předchází pověst premiéra, který je ke svým ministrům velmi tvrdý. Toho se ale Karel Havlíček neobává. „Znám pana premiéra jako tvrdého člověka, ale člověka, který je spravedlivý. Pokud se realizují výsledky, tak je to člověk, který nechává poměrně velký prostor. Pokud výsledky nejsou, tak do toho samozřejmě vstupuje,“ poznamenal.