Hlas malých a středních podniků v čele ministerstva průmyslu. Havlíček nežádá sto dnů hájení

Tisková konference po uvedení ministra průmyslu a obchodu do úřadu (zdroj: ČT24)

Ministerstvo průmyslu a obchodu nově vede Karel Havlíček, který nahradil odvolanou Martu Novákovou (oba za ANO). Havlíček se bude věnovat energetice, chce také restrukturalizovat státní agentury. Jako vicepremiér pro hospodářskou politiku by také měl garantovat užší spolupráci ekonomických resortů.

Poté, co premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl Karla Havlíčka do úřadu, uvedl nový ministr mezi svými prioritami na prvním místě energetiku. Navázal tak i na prezidenta Miloše Zemana, který se při jmenování nových ministrů zmínil o podpoře jádra a vyzval, aby „tendr nebyl zatěžován ideologickými předsudky“.

Havlíček ujistil, že tomu tak bude. „Dopředu nechceme nikoho vylučovat, tvrdíme, že prostředí musí být férové,“ uvedl s tím, že by byl rád, kdyby soutěž začala na podzim. Podotkl přitom, že výhledově bude jádro dominantním zdrojem energie.

Zmínil se také o sjednocení státních agentur Czech Invest, Czech Trade, Czech Tourism a Czech Centres. Měly by podle Havlíčka mít společné sídlo. „Nebavme se, jak to bude propojeno na právní bázi, ale chceme to dostat doslova do jednoho domu,“ řekl.

UDÁLOSTI: Karel Havlíček převzal ministerstvo průmyslu a obchodu (zdroj: ČT24)

Havlíček chce také omezit byrokracii pro živnostníky. „Budu doporučovat, abychom dělali spíše méně činností, ale ty abychom dotáhli do konce,“ řekl. Podle Asociace malých a středních podniků, které nový ministr dříve šéfoval, by se například měl snížit počet kontrol na pět ročně a živnostníci by měli najít všechny své povinnosti na jednom místě.

Při uvedení do úřadu také nový ministr ocenil práci své předchůdkyně Marty Novákové. „Vím, že to v řadě věcí neměla jednoduché. Chtěl bych říct, že si její práce vážím,“ podotkl.

Karel Havlíček
Zdroj: ČT24

Již předem upozornil, že s Novákovou v době, kdy byla ve funkci, spolupracoval. „Troufám si tvrdit, že jsem spolupracoval dobře s paní ministryní Novákovou. Resort znám, v tuto chvíli je to jenom otázka seznámit se s nejdůležitějšími prioritami,“ poznamenal. Nebude tak žádat o žádných sto dnů hájení. „Maximálně sto hodin,“ dodal.

Podle něj ministerstvo potřebuje oživit. „Musí to být institucionální vlajková loď českého průmyslu, českého podnikání. Musí to být resort, který bude prosazovat inovační strategie a který bude prosazovat Českou republiku jako zemi budoucnosti – zemi, která je vysoce průmyslově vyspělá, ale současně taková, která se nebojí nových technologií,“ podotkl.

Havlíček: Resort znám, nežádám sto dnů hájení (zdroj: ČT24)

Karel Havlíček se zároveň stal také vicepremiérem pro hospodářskou politiku. Premiér Babiš chce, aby spolu s další novou vicepremiérkou, ministryní financí Alenou Schillerovou, zlepšil koordinaci ekonomických resortů.

„Kdysi jsme měli ministerstvo pro hospodářství, které zahrnovalo i ministerstva dopravy a místního rozvoje a myslím, že bylo dobře, že to bylo dohromady. Od pana Havlíčka očekávám, že přijde s podobným projektem,“ uvedl premiér.

Jmenování nových ministrů
Zdroj: ČT24

V čele podnikatelské asociace skončil

Havlíček absolvoval stavební fakultu Českého vysokého učení technického v Praze. Doktorské studium ukončil na podnikohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Na fakultě financí a účetnictví se tam také habilitoval na docenta. Manažerská studia absolvoval na Pražské mezinárodní manažerské škole při Manchester Metropolitan University.

V současnosti je děkanem Fakulty ekonomických studií na Vysoké škole finanční a správní, avšak znám je především jako předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků, kterou spoluzakládal a vedl do pondělí 29. dubna.

Donedávna byl také spjat se společností Sindat, mateřskou firmou investiční skupiny podnikající v oblastech finální chemie, speciálních textilií a biotechnologií.

Kvůli politice se však svých podnikatelských vazeb vzdává. Už od začátku roku začal odprodávat všechny své podíly a vystupovat ze statutárních funkcí. Důvody jsou podle něj dva. „Byl jsem vytížen aktivitou pro vládu v posledních měsících a člověk nemůže sedět na deseti židlích. Druhá věc je, že už když jsem seděl v radě vlády, nechtěl jsem, aby došlo k jakémukoli, byť hypotetickému střetu zájmů,“ uvedl. 

Havlíček mimo jiné inicioval první privátní inkubátor pro české firmy v USA a jako autor či spoluautor se podílel na několika odborných knihách se zaměřením na řízení malých a středních podniků, publikoval přes sto článků v časopisech. Přednášel na řadě zahraničních univerzit.

Vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace také v lednu schválila Inovační strategii do roku 2030, jejímž hlavním autorem je právě Havlíček. Díky této strategii by se Česko mělo zařadit mezi nejinovativnější země Evropy. Strategie obsahuje devět pilířů, na jejichž podobě se shodla podnikatelská akademická i vědecká sféra.

S Babišem do Davosu i za Trumpem

Havlíček je považován za člověka blízkého premiéru Babišovi. Podle tisku je jeho pravou rukou pro ekonomiku. Nastupujícího ministra, který je zastáncem EET, Babiš například pověřil, aby urovnal spor s podnikateli ohledně daňových odpočtů na výzkum a vývoj, a pozval ho na sněm ANO. „Do roku 2017 zastával spíše neutrální postoj k předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, posléze se oba profesně sblížili,“ uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Letos také Havlíček premiéra doprovázel na Světové ekonomické fórum do švýcarského Davosu na jednání s firmami Huawei, Apple, IBM nebo AT&T. Byl také členem delegace, která předsedu vlády doprovodila při březnové státní návštěvě v USA a při setkání s prezidentem Donaldem Trumpem. Havlíček podle informací MF Dnes Babišovi kývl na nabídku ministerského postu právě při společné návštěvě USA.

Nabídku stát se ministrem průmyslu přitom Havlíček již jednou odmítl. Vládní angažmá mu šéf hnutí ANO nabídl na podzim 2017. Havlíček se tehdy vyjádřil, že nabídky si váží, nemůže ji ale přijmout, protože mu to nedovolují jeho četné (i podnikatelské) aktivity.

Na změně názoru se podle Havlíčka podílelo i to, že s premiérem i ostatními členy vlády poslední týdny a měsíce intenzivně spolupracuje. „Kdybych v tuto chvíli řekl, že neakceptuji nabídku, tak bych do určité míry možná i trochu zbaběle utíkal z toho, co tvoříme. Takže je to určitá míra odpovědnosti a já jsem připraven ji nést,“ přiblížil.