Czexit by měl fatální následky, říká Havlíček. S referendem o EU by si nezahrával

Havlíček hostem pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Není pochyb o tom, že vystoupení z Evropské unie by mělo fatální následky, reagoval na diskuse o referendu předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček v Interview ČT24. Připouští, že ani jemu se nelíbí celá řada regulací, ale nechtěl by se dostat na úroveň zranitelnosti Ukrajiny.

„Zásadně by se ohrozil obchod, protože 84 procent našeho exportu jde do EU. Stejně tak můžeme mluvit o importu. Měli bychom zásadně vyšší míru nezaměstnanosti. Vůbec se nebavíme o tom, že by to nepochybně ovlivnilo investiční prostředí,“ upozornil na ekonomické rozměry czexitu Havlíček.

Je podle něj těžké spočítat, jaký by byl konkrétní dopad, upozorňuje ale na to, že by dopad měly už samotné diskuse o referendu. „Trhy se nechovají jenom podle toho, co se vygeneruje a vyrobí, ale i podle nějakého očekávání,“ vysvětlil.

Reakci by se nevyhnula ani česká měna, která by oslabovala. „Pokud začne oslabovat, všechny diskuse, které se teď vedou, že silná koruna sice omezí trochu exportéry, ale podpoří nákupy a trochu vylepší situaci spotřebitelům, tak to by všechno bylo vniveč. Nepochybně by to bylo pro spotřebitele, pro firmy i pro stát velmi nekomfortní řešení. Troufám si tvrdit, že by důsledky byly tragické. Skoro si troufám tvrdit, že by to bylo jedno z nejhorších rozhodnutí, které jsme mohli v posledních desítkách let udělat,“ prohlásil Havlíček.

Evropská unie podle něj nevznikla jako nástroj pro posílení konkurenceschopnosti jednotlivých zemí, ale jako nástroj k zamezení případných půtek, aby se země cítily bezpečnější.

„Mně se také nelíbí celá řada regulací, také se mi nelíbí, že nás někdo ovlivňuje, ale raději se nechám ovlivňovat nejvyspělejší částí světa než být sám pěšák v poli a dostat se na úroveň zranitelnosti ala Ukrajina,“ dodal.

I Británie už sčítá ztráty, zmínil Havlíček

Před necelými dvěma roky si odhlasovala Velká Británie, že z evropského spolku odejde. S brexitem by ale českou situaci Havlíček vůbec nesrovnával.

„Británie je mezi pěti nejvyspělejšími zeměmi s ohledem na generování hrubého domácího produktu. Její geografická poloha, její demografická struktura, její vazby na Spojené státy a EU jsou úplně jiné, než má Česká republika. My jsme součástí středu Evropy, jsme absolutně závislí na okolních zemích. Vyjednávací pozice Velké Británie je úplně jiná, než by byla vyjednávací pozice Česka,“ přiblížil. Navíc dodává, že i Británie už v tuto chvíli začíná počítat ztráty.

Odmítavě se k případnému vystoupení Česka z EU staví i Hospodářská komora, podle níž by šlo o ekonomickou sebevraždu. Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara zpochybňování členství Česka v EU znervózňuje některé zahraniční investory, aktuální politickou situaci už musel vysvětlovat japonským investorům.