Babiš oznámil změny ve vládě: Novákovou na průmyslu nahradí Havlíček, Ťoka na dopravě Kremlík

Premiér Babiš oznámil změny ve vládě (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce s prezidentem oznámil jména kandidátů na nové ministry. Ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou (za ANO) má nahradit místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček, ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) by měl vystřídat náměstek Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Vladimír Kremlík.

„Nominace nových ministrů proběhne 30. dubna ve 14 hodin. Pan prezident bude mít čas si s kandidáty na ministry ještě promluvit před cestou do Číny,“ uvedl Babiš po setkání s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě. Zeman absolvuje svou šestou návštěvu Číny po Velikonocích.

Karel Havlíček, který má nahradit Martu Novákovou, České televizi potvrdil, že ho premiér na ministra průmyslu navrhl. „Potvrzuji, že jsme o tom v posledních hodinách s premiérem diskutovali. Čekal jsem na jeho jednání s prezidentem. V tuto chvíli to beru ve formě návrhu. Za sebe to považuji za velkou čest, a pokud bude zájem o moje služby, tak jsem připraven resort průmyslu vést, nicméně předpokládám, že budou ještě další diskuse,“ řekl Havlíček.

Karel Havlíček
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Havlíček za své priority označil například podporu podnikání nebo dokončení restrukturalizace státních agentur. „V každém případě musíme dotáhnout živnostenský balíček. Jasně se musí říct, kde a kdy se sníží administrativa. Živnostníci musí vidět velmi rychle určité výsledky. Samozřejmě je to i otázka exportu a exportní politiky, která je v tuto chvíli z nemalé části právě na resortu průmyslu a obchodu,“ uvedl. 

V energetice je podle něj nepochybné, že peníze půjdou do jaderné energetiky. „Pravděpodobný scénář je takový, že se bude investovat do dalšího bloku, ne-li dvou bloků v Dukovanech. Na to je třeba všechno připravit, připravit vztah mezi vládou a ČEZ,“ doplnil. Energetický mix bude podle něj nutné ale doplnit i dalšími zdroji. „Musíme počítat s plynem a s obnovitelnými zdroji,“ dodal. Počítá s tím, že kvůli ministerskému postu skončí jako předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků. 

UDÁLOSTI: Babiš chce ve vládě Kremlíka a Havlíčka. „Jsem nepodplatitelný člověk,“ říká ten (zdroj: ČT24)

Havlíček ujistil, že před jmenováním ukončí své komerční aktivity – je například spolumajitelem či jednatelem dvou firem. „Postupně všechno převádím, vystupuji ze všech statutárních orgánů, současně prodávám veškeré podíly. Jednoduše řečeno, nebudu nijak spjat s komerčním sektorem. Nechávám si aktivity v akademickém sektoru,“ řekl ČT. Dodal, že pokud bude jmenován, skončí i v čele podnikatelské asociace.

O odchodu Novákové je podle Babiše zbytečné mluvit

Marta Nováková už dopoledne potvrdila, že ji Babiš o jejím konci ve vládě informoval. „Předseda vlády Andrej Babiš mě informoval o zamýšlené změně na pozici ministra průmyslu a obchodu. Respektuji toto rozhodnutí. Termín ukončení mého působení ve funkci je na dohodě předsedy vlády s prezidentem,“ uvedla. České televizi Marta Nováková řekla, že s ní premiér hovořil v pátek. „Oznámil mi, že by byl rád, kdybych skončila, protože není spokojen s výsledky mé práce,“ uvedla. Dodala, že premiéra informovala o rozpracovaných projektech, které jsou „velmi aktuální a ve prospěch českých občanů a firem“.

Marta Nováková: „Stojím si za vším, co jsem na ministerstvu udělala. Věřím, že jsem udělala kus dobré práce.“ (zdroj: ČT24)

Babiš důvody jejího odchodu nechtěl upřesnit a řekl, že je „zbytečné o tom mluvit“. „Já jsem si to s paní ministryní vysvětlil a není podle mě důvod, abych rozebíral všechny důvody. Ale určitě není důvod – aby si Senát nebo KDU-ČSL nepřisuzovaly zásluhy, jejich názor pro mě nebyl vůbec relevantní – že paní ministryně končí kvůli incidentu na recepci, to určitě ne. To se vysvětlilo, bylo to faux pas protokolu,“ tvrdí premiér.

Sama Nováková prozradila, že jí Andrej Babiš vytýkal hlavně komunikaci. Tu považuje i ministryně za svoji hlavní chybu. „Jsem člověk z byznysu a jsem orientována na výsledky a komunikuji až výsledky, nikoli jejich přípravu,“ řekl s tím, že si nyní myslí, že měla změnit podobu svého tiskového odboru. Končící ministryně ovšem ujistila, že si myslí, že „udělala kus dobré práce“.

Nováková čelila v posledních dnech kritice za to, že na žádost čínského velvyslance musel zástupce Tchaj-wanu opustit setkání zahraničních investorů se zástupci ministerstva. Ministryně později uvedla, že to za svou chybu nepovažuje a vytýkací dopis kvůli incidentu dala svému náměstkovi Vladimíru Bärtlovi, který zástupce Tchaj-wanu k opuštění akce vyzval.

Už dříve Nováková vzbudila pozornost v souvislosti s cenami mobilních operátorů. V rozhovoru pro ČT řekla, že mobilní data jsou v Česku tak drahá proto, že si je Češi nechtějí kupovat a raději vyhledávají bezplatné wi-fi sítě. Kdyby si je prý kupovali, operátor by víc vydělal a data by zlevnil. Nováková po odvysílání reportáže tvrdila, že výrok byl vytržen z kontextu. Reportáž pořadu 168 hodin ale ukázala, že Nováková toto tvrzení zopakovala hned několikrát.

Babiš na slova Novákové reagoval tím, že je „nezkušená“ a „mluví o nějakých věcech, které úplně nedomyslela“. „Mě to mrzí, to její vyjádření, protože to myslela dobře, ale špatně řekla,“ uvedl tehdy premiér. Poté si nechal připravit od Asociace provozovatelů mobilních sítí dokument o reálných cenách mobilních dat. Prezentaci, kterou obdržel, ale následně označil za „neuvěřitelnou“.

Čtyřiašedesátiletá Nováková byla ministryní od loňského června, kdy začala fungovat koaliční vláda ANO a ČSSD. V předchozí jednobarevné Babišově vládě zastával pozici ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Dopravu má vést Kremlík

V pondělí oznámil rezignaci také ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Řekl, že se do budoucna nechce věnovat politice, ale ještě si rozmýšlí, zda složí poslanecký mandát. Ťok prohlásil, že ho neunavila práce, ale útoky, které proti němu prý byly vedeny.

Babiš hodnotí Ťokovo působení jako úspěšné, naopak opozice ho kritizuje. Po jeho odvolání volali i komunisté, kteří vládu ANO a ČSSD podporují. Prezident už řekl, že je připraven Ťokovu demisi přijmout a v příštích dnech se chce setkat s jeho nástupcem. Tím má být náměstek Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Vladimír Kremlík.

Podle premiéra neměl prezident se jmény navržených ministrů žádný problém. „Pana Havlíčka zná dobře. Pana Kremlíka asi nezná, ale je dlouho ve státní správě, je samozřejmě předmětem různých pomluv a dezinformací, dostávám na něj stále anonymy,“ poznamenal Babiš.

„Jen bych chtěl říct, že (Kremlík) má prověrku NBÚ na Tajné, ta mu skončila 2015, protože nastoupil jako náměstek na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, kde má prověrku jinou. Já jsem s ním pracoval v minulosti i jako ministr financí. Je to profesionál, pracovitý člověk. Myslím, že jsem si prověřil dostatečně různé informace, které na něj přišly,“ dodal premiér.

Babišova vláda zažila od jmenování loni koncem června tři ministerské změny. Kvůli podezření z plagiátorství brzy skončili ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) a ministr práce Petr Krčál (ČSSD), nahradili je Jan Kněžínek a Jana Maláčová. Po několikaměsíčním sporu s Hradem o jmenování Miroslava Pocheho bylo plnohodnotně obsazeno ministerstvo zahraničí Tomášem Petříčkem (všichni ČSSD), do poloviny října ho vedl šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.