Starostům se nelíbí „svlékání do naha“. Poslanci proto chtějí změnit zákon

Události ČT: Starostům se nelíbí "svlékání do naha". Poslanci chtějí změnit zákon (zdroj: ČT24)

Sněmovna v týdnu podpořila zmírnění zákona o střetu zájmů u komunálních politiků. Všechny strany našly kompromis u kulatého stolu – část majetkových přiznání zastupitelů a radních tak zůstane neveřejná. Má to zabránit odchodům těch lidí, kteří pro obce pracují zadarmo.

Politici situaci řeší i s ohledem na to, že na podzim čekají Česko volby do obecních zastupitelstev. Obava panuje hlavně z toho, že se v malých obcích nepodaří sestavit kandidátní listiny.

Například v Knínici na Vysočině už totiž kvůli povinnosti zveřejňovat svůj příjem rezignoval starosta. Nelíbí se mu, že by ho mohl „lustrovat“ kdokoliv. 

„Můj pradědeček byl starosta, dědeček byl starosta. Vždy doma vyprávěl, jak tu pozici dělal,“ konstatoval nyní už bývalý starosta Knínice Stanislav Veselý. Obec vedl dvacet let. Jenže zákon o střetu zajmů ho prý přinutil udělat radikální krok – vzdal se mandátu starosty. Teď obec vede jako pověřený zastupitel.

„Máme 200 obyvatel a jsme zodpovědní našim voličům a občanům, absolutně není možné, aby nás někdo nutil zveřejňovat majetek před celým světem,“ zastává názor bývalý starosta Knínice.

„Úprava je nutná právě proto aby ze zastupitelstev měst a obcí neodcházeli schopní lidé,“ shoduje se s ním místopředseda ODS Martin Kupka.

Strany se na nutnosti změny shodují

Z veřejné části majetkových přiznání se proto mají některé informace přesunout do neveřejné. V případě obecních politiků, kteří nejsou za výkon funkce placeni, by s výjimkou zastupitelů statutárních měst nebyly veřejné ani údaje o příjmech.

„Ty, které se týkají jeho soukromí, budou k dispozici jen orgánům činným v trestním řízení, dozorovým orgánům v případě pochybností,“ vysvětlil předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl (nestr.). 

Zástupci obcí byli řešit změny zákona o střetu zájmů i na úřadu vlády, dohodnutý kompromis podporu premiéra má. „Rozumím tomu, co říkají, dneska dostat do politiky schopné lidi je problém, proto to podporuju,“ uvedl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

A návrh má podporu napříč stranami. „Aby si sousedé lustrovali svého radního, který to dělá ještě zdarma ve volném čase, to nám připadá zbytečné,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Mám pochopení pro jejich obavy, rozumím tomu, že osoby na centrální úrovni by měly být co možná nejtransparentnější,“ uvedl předseda ČSSD Jan Hamáček.

A zdá se, že se najde i podpora v Senátu. „Vypadá, že to projde, já jsem jeden z těch, co tu novelu podporují a taky jsme ji iniciovali,“ řekl senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Podle původního plánu se o novele mělo hlasovat už příští týden. Poslanci ODS a Pirátů ale chtěli více času na prostudování. Výbory na to mají dvacet dnů.