Spokojenost se členstvím v NATO u Čechů podle výzkumu převažuje. Je ale menší než loni

S členstvím České republiky v Severoatlantické alianci (NATO) jsou spokojeny dvě třetiny Čechů. V porovnání s loňským jarem to představuje mírný pokles, podíl spokojených ale i tak zůstává vyšší než v předchozích letech. Vyplývá to z výsledků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). Ve srovnání s minulým průzkumem klesl rovněž podíl respondentů přesvědčených o potřebnosti NATO, i tak jich ovšem jsou téměř tři čtvrtiny.

Spokojenost s členstvím Česka v NATO vyjádřilo v letošním průzkumu 67 procent dotázaných. Nespokojenost deklarovalo 26 procent respondentů. Z hlediska politických preferencí jsou se členstvím v Alianci spokojenější voliči současných vládních stran, naopak méně spokojení jsou voliči komunistů či opozičního SPD.

V porovnání s průzkumem z loňského jara klesl podíl Čechů spokojených s členstvím v NATO o šest procentních bodů. Podíl spokojených ale i tak zůstává vyšší než ve všech předchozích výzkumech od roku 1999. Srovnatelného výsledku bylo dosaženo pouze v lednu 2009, kdy spokojenost vyjádřilo 65 procent respondentů. „Naopak podíl nespokojených v porovnání s jarem 2023 vzrostl o sedm procentních bodů a je tak srovnatelný s výzkumem z února 2020, ale i s celou řadou dalších výzkumů realizovaných od roku 2000,“ uvádí CVVM.

Polovina respondentů aktuálního průzkumu souhlasila s tvrzením, že NATO je zárukou nezávislosti České republiky. Podle dvou pětin dotázaných představuje členství v Alianci naopak formu podřízení Česka cizím mocnostem.

Ve většině průzkumů od roku 2000 názor spatřující v členství v NATO spíše formu podřízenosti významně převažoval, pouze v letech 2009, 2011, 2018 a 2019 byly podíly zastánců a odpůrců vyrovnané. Teprve ve výzkumu z roku 2020 poprvé významně převážilo přesvědčení, že NATO je zárukou nezávislosti tuzemska. „Poslední dva výzkumy z roku 2022 a 2023 pak tento zvrat potvrdily a jsou s výzkumem z roku 2020 statisticky srovnatelné,“ informuje CVVM.

O potřebnosti Aliance v současné době je přesvědčeno 72 procent Čechů. Pětina občanů míní, že organizace je nepotřebná, zbytek respondentů se k otázce nedokázal vyjádřit.

V porovnání s jarem loňského roku klesl podíl lidí hodnotících Alianci jako potřebnou o jedenáct procentních bodů. I přes pokles je ale současný podíl zastánců významu NATO druhý nejvyšší od počátku měření v roce 2009. Podle autorů průzkumu je tak patrné, že začátek války na Ukrajině loni v únoru značně otřásl míněním Čechů, pokud jde o užitečnost a potřebnost Aliance. „Po více než roce trvání konfliktu ale toto přesvědčení značně ochladlo, i když se dosud nevrátilo na předválečnou úroveň,“ konstatují autoři průzkumu.

Názory veřejnosti pro aktuální průzkum CVVM zjišťovalo od 26. května do 24. července. Tazatelům odpovědělo 929 obyvatel České republiky ve věku od patnácti let.