Soud zprostil viny oba obžalované v kauze údajně nevýhodných pronájmů reklam u dálnic

Obvodní soud pro Prahu 4 ve středu zprostil obžaloby dva bývalé vedoucí pracovníky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Alfreda Brunclíka a Tomáše Jílka. V případu jde o údajně nevýhodný pronájem reklamních ploch u dálnic a rychlostních silnic. ČT to sdělil mluvčí soudu Michal Dvořák. Státní zástupce se proti verdiktu na místě odvolal. Případ tak znovu projedná pražský městský soud. Soudy se případem zabývají od roku 2014.

„Mohu potvrdit, že u hlavního líčení došlo ke zproštění obou obžalovaných,“ uvedl Dvořák. Podle soudu nebyl žalovaný skutek trestným činem. „Proti rozsudku ve vztahu k oběma obžalovaným bylo ze strany státního zástupce podáno, a to ihned po vyhlášení rozsudku, do protokolu odvolání,“ doplnil.

Státní zástupce tvrdí, že Brunclík od února do května 2010 postupně uzavřel pět smluv, podle nichž bylo po dobu jejich účinnosti nájemné za reklamní plochy výrazně levnější, než by mělo být. Jílek pak na základě pověření Brunclíka uzavřel podle policie v květnu téhož roku dalších devět smluv na pronájem reklamních ploch. Podle vyšetřovatelů škoda způsobená uzavřením a trváním smluv dosáhla 250 milionů korun.

Muži vinu odmítají

Obvodní soud pro Prahu 4 se případem zabýval vícekrát. V září 2018 konstatoval, že obžalovaní nejednali v úmyslu porušit jakoukoli zákonnou povinnost, proto je obžaloby zprostil. Tento závěr ale před odvolacím senátem neobstál.

Předloni v červenci proto soud rozhodl znovu, a to tak, že oběma mužům uložil dvouleté podmíněné tresty s odkladem na tři roky. Tresty ale následně loni v dubnu pražský městský soud zrušil a případ vrátil na Prahu 4. Obvodní soud oba muže teď zatím nepravomocně viny zprostil.

Obžalovaní vinu od počátku odmítají a tvrdí, že žádná škoda nevznikla. Hájí se tím, že v té době ani nešlo vyjednat lepší podmínky, protože byla v přípravě novela zákona o pozemních komunikacích, podle které se měly rušit billboardy kolem rychlostních silnic a kolem dálnic.

Zákonodárci novelu schválili v roce 2012, platit začala v roce 2017. Brunclík v minulosti upozornil, že pokud by smlouvy neuzavřel, byl by příjem z pronájmu ploch od konce roku 2012 nulový. Někdejší ředitel personálně-správního úseku ŘSD Jílek dříve uvedl, že vzniku škody s Brunclíkem naopak zabránili.

Brunclík, který byl generálním ředitelem ŘSD v letech 2007 až 2010, byl vedle nevýhodného pronájmu reklamních ploch viněn i z toho, že podepsal nevýhodnou smlouvu o budoucí koupi pozemků na středisko správy a údržby v Běchovicích. Obvodní soud ho předloni v této části obžaloby zprostil, podle rozsudku nešlo o trestný čin.