U dálnic se objeví každý měsíc deset nových nelegálních billboardů

Ředitelství silnic a dálnic dál bojuje s nelegálními billboardy. Každý měsíc jich odhalí přibližně deset. Děje se tak i po více než tříletém zákazu rozmisťování reklamních poutačů do okolí dálnic a silnic první třídy. Odstraňování komplikují neznámí vlastníci i dlouhý administrativní proces. Od září 2017 do začátku letošního února odstranilo ŘSD přes 3400 nelegálních reklamních zařízení. České televizi to potvrdil mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Reklamní poutače u dálnic a silnic první třídy měly být od září roku 2017 minulostí. I přes jejich zákaz ale musí Ředitelství silnic a dálnic řešit každý měsíc deset nových nelegálních billboardů. Jeden z nejnovějších ŘSD eviduje na dálnici D5. Tam neznámý vlastník instaloval reklamní poutač na mostní konstrukci.

„Na dálničním nadjezdu na dálnici D5 v 26,5 km jsme zaevidovali obnovené reklamní zařízení. Z tohoto mostu jsme přitom reklamní zařízení odstraňovali na základě výzvy ministerstva dopravy v roce 2019,“ uvedl k situaci mluvčí ŘSD Studecký.

Ředitelství upozorňuje na nekonečný boj, kdy se vlastníci uchylují k široké škále obstrukcí, aby se vyhnuli odstranění reklamy. „Často se také stává, že zařízení je odstraněno, ať už vlastníkem nebo na základě výzvy silničního správního úřadu, odstranění je zaevidováno, ale následně je na stejném místě obnoveno. ŘSD jej tedy opět zaeviduje jako nové zařízení a rozjede se nový proces – evidence, předání na silniční správní úřad, po kterém následuje nové řízení. A toto se neustále opakuje,“ doplnil Studecký.

Řízení o odstranění nelegální reklamy se pak vlastníci snaží co nejvíce prodloužit. Podle zkušeností ŘSD se uchylují například ke skrývání informace o vlastníkovi, ignorování výzev, přesouvání zařízení nebo předávání vlastnictví jiným subjektům. Pachatele přitom není vůbec lehké chytit přímo při činu, například poutače na mosty osazují převážně v noci.

Dvoumilionové náklady

Samotné odstranění ilegálního poutače je podle zákona povinností majitele, i přesto ale musí často konat úřady. ŘSD od září 2017 do letošního února odstranilo 1250 billboardů od dálnic a 2200 od silnic první třídy. „Prozatím jsme museli vynaložit cca dva miliony korun s tím, že tyto náklady vymáháme po vlastnících zařízení,“ uvedl Studecký.

Konkrétní počet zbývajících billboardů ŘSD nezná. Některé demontují přímo vlastníci, kteří nemají ohlašovací povinnost. Další je přemisťují nebo vytvářejí zcela nové nelegální reklamní plochy.

Zákaz umisťovat nosiče reklam do ochranného pásma dálnic a silnic první třídy platí od září 2017. Předtím běžela pětiletá lhůta, která měla poskytnout dostatek času všem vlastníkům na odstranění billboardů. Část z nich proti zákazu bojovala například vylepením státní vlajky. Podle slov tehdejšího ministra dopravy Dana Ťoka (nestr. za ANO) měla reklama od dálnic zmizet v řádu měsíců.