Soud zamítl žalobu Imex Group kvůli Babišovým výrokům o explozích ve Vrběticích

Obvodní soud pro Prahu 2 znovu zamítl žalobu firmy Imex Group kvůli výrokům Andreje Babiše (ANO) po explozích muničních skladů ve Vrběticích. Na dotaz ČT to bez dalších podrobností uvedla mluvčí soudu Marcela Pröllerová. Firma žádá po státu odškodnění patnáct milionů korun za Babišova slova, která ji údajně poškodila. Soudy už dříve žalobě nevyhověly, případ ale po dovolání společnosti částečně otevřel Nejvyšší soud. Rozhodnutí není pravomocné.

„Dle informace od soudkyně byla žaloba v této věci zamítnuta,“ konstatovala mluvčí soudu Pröllerová s tím, že další podrobnosti zatím nemůže sdělit, protože ještě není přepsaný protokol ze zvukového záznamu.

Zbrojařská firma Imex Group žalovala ministerstva obrany a vnitra za to, že podle ní neuhlídala důvěrné informace z vyšetřování a Babiš jako ministr financí je poté v televizním pořadu podle firmy překroutil a zveřejnil. Imex tvrdil, že výroky zásadně poškodily pověst podniku, který si vrbětické sklady pronajímal.

Babiš v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce označil společnost za velmi kontroverzní. Mimo jiné uvedl, že obdobným problémům jako ve Vrběticích čelil podnik i v Bulharsku a že Imex také vyvážel zbraně do Konga, pro které platí zbrojní embargo.

Firma už tehdy označila Babišova slova za lživá. Nejdříve podala trestní oznámení a poté i žalobu. Stát žalovala proto, že se tehdejší ministr financí podle firmy nevyjadřoval jako soukromá osoba, nýbrž jako člen vlády.

Za výbuchy ve Vrběticích stojí podle policie ruské tajné služby

Obvodní soud pro Prahu 2 i odvolací Městský soud v Praze žalobu už dříve zamítly s tím, že je nedůvodná. Podle jejich rozhodnutí nelze na prohlášení veřejných činitelů ve sdělovacích prostředcích ani na předcházející neformální toky informací z ministerstev aplikovat zákon o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci. Firma proti rozhodnutí podala dovolání.

Nejvyšší soud posléze firmě nevyhověl v části, kde brojila proti zamítnutí návrhu na přerušení soudního řízení. V ostatních věcech ale dospěl k jinému právnímu názoru než soudy nižších instancí. Podle Nejvyššího soudu stát musí nést odpovědnost za jednání svých orgánů, které nezákonně zasáhlo do základních práv jednotlivců.

Vrbětice zasáhly v roce 2014 dvě exploze. Při výbuchu prvního ze skladů v říjnu 2014 zemřeli dva lidé, druhý sklad explodoval v prosinci téhož roku. Obě budovy si pronajímala ostravská firma Imex Group. V době explozí areál spravoval státní podnik Vojenský technický ústav.

Čeští kriminalisté mají podezření, že do výbuchu byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby GRU Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin. Vyšetřovatelé zároveň podle dřívějších informací ČT zkoumají jejich možné kontakty se zaměstnancem společnosti Imex Group Nikolajem Šapošnikovem, bývalým vojákem sovětské armády, který žije v Řecku, ale v době výbuchů v roce 2014 pobýval v Česku.

Zjištění vyšetřovatelů o zapojení agentů ruských tajných služeb vyvolalo loni diplomatickou roztržku s Ruskem. Česko i Rusko si vzájemně vyhostily desítky pracovníků ambasád.